1. HABERLER

  2. TÜRKÇE

  3. 8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Acele Karar Vermeyin Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Acele Karar Vermeyin Cevapları

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Acele Karar Vermeyin Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 24, 25, 26, 27, 28 Acele Karar Vermeyin Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 24, 25, 26, 27, 28 Acele Karar Vermeyin Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

ECELE KARAR VERMEYİN

Hazırlık Çalışmaları

1. Karar alma süreci nasıl olmalıdır? Kararlarınızı alırken nelere dikkat edersiniz? Açıklayınız.

Cevap:Karar alma süreci her zaman dinlenmiş ve iyice düşünülmüş anlardan sonra alınmalıdır. Karar verirken sabırlı olunmalı kararın sonuçları önceden düşünülmelidir. Eğer acele ile karar alınırsa bunun sonu pek de iyi olmaz. Kararlarımızı alırken her zaman kararlarımızın sonuçlarının iyi mi kötü mü olacağını iyice düşünerek adımlarımızı atmalıyız.

2. “Olaylar sonuçlanmadan kesin bir karara varmak doğru olmaz.” [Dale Carnagie (Deyl Karnigi)] sözüne katılıyor musunuz? Neden?

Cevap: Katılıyorum. Çünkü olayların nasıl sonuçlanacağını önceden düşünmez kafamızda kurmazsak çoğu zaman zararlı çıkabiliriz. Bu da yaptığımız şeylerden dolayı zor durumlarla karşı karşıya kalmamıza neden olur. Bundan dolayı öncelikle yapacağımız eylemlerin sonuçlarını iyice tartmalı ve ona göre davranma yoluna gitmeliyiz.

3. Acelecilikle ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını sınıf panosunda sergileyiniz.

Cevap: Bulduğumuz atasözlerini burada kullanabiliriz.

1. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı

a) Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını metinden hareketle tahmin edip sözlük anlamlarını yazınız.

dillere destan olmak

  • Tahminim: Herkes tarafından konuşulmak.
  • Sözlük Anlamı: Her yerde kendisinden söz edilmek. Bir olay veya nitelik halk arasında yayılmak

peşine takmak

  • Tahminim: Birini yanında her zaman beraber gezerken görmek
  • Sözlük Anlamı: Yanında götürmek.

başına devlet kuşu konmak

  • Tahminim: Çok güzel ve mutlu eden bir haber almak
  • Sözlük Anlamı:Ummadığı, beklemediği bir nimete ya da varlığa kavuşmak.

eli silah tutmak

  • Tahminim: Silah kullanmayı öğrenmek
  • Sözlük Anlamı: Silah kullanabilmek.

dalga geçmek

  • Tahminim: Birileriyle ilgili komik şakalar yapmak bazen karşıdakini kıracak sözler söylemek
  • Sözlük Anlamı: ortadaki, eldeki işle ilgilenmeyip başka şey düşünmek, zamanı boşu boşuna harcamak

Yukarıdaki deyimleri birer cümlede kullanınız.

  • Dillere destan bir düğün yaptılar.
  • Peşine takmış onu da tehlikeye sürüklüyordu.
  • Başına devlet kuşu konmuş çok zengin olmuştu.
  • Eli silah tutan herkesi askere almışlardı.
  • Dalga geçmek bazen kötü şeylere de neden olabilir.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Kral, ihtiyar köylüyü neden kıskanmaktadır?

Cevap: Çünkü çok güzel beyaz bir atı olduğu için.

2. İhtiyar köylü, atı kaybolduktan sonra neler söylemiştir?

Cevap: Bunun iyi mi kötü olduğuna hemen karar verilmemesi gerektiğini çünkü şu an bilinenin sadece atının kaybolduğu gerçeği olduğunu oysa belki bunun hayırlı bir durum olabileceğini söylemiştir.

3. Acele karar vermemek ihtiyar köylüye neler kazandırmıştır?

Cevap: İhtiyara durumlar hakkında sağlıklı düşünme ve peşin hükümlü olmamayı kazandırmıştır. Böylece durumlar karşısında soğukkanlı kalabilmekte bir durumu her yönüyle değerlendirebilmektedir.

4. Diğer köylülerin ihtiyar köylüye karşı davranışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Aceleci davranmaktadırlar. Olan bitenin sonucuna hemen varmakta ve bu da onların büyük yanılgılar içine düşmelerine neden olmaktadır.

5. Lao Tzu, karar verirken nasıl davranmamızı istiyor? Bu nasihatle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Cevap: Acele karar vermemek gerektiğini söylemektedir. Hayatın küçük bir dilimine bakıp tamamı hakkında karar vermekten kaçınılması gerektiğini belirtir. Çünkü  Karar, aklın durması hâlidir. Karar verdiniz mi akıl düşünmeyi dolayısı ile gelişmeyi durdurur. Buna rağmen akıl, insanı daima karara zorlar çünkü gelişme hâlinde olmak tehlikelidir ve insanı huzursuz yapar oysa yolculuk asla sona ermez görüşlerini savunur. Ben de katılıyorum çünkü aceleci olmak insana zarar verir.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden öyküleyici anlatım biçimine örnekler bulunuz.:

  • Köylüler, yine ihtiyara gelmişler. “Yine haklı olduğun kanıtlandı.” demişler.
  • Birkaç hafta sonra düşmanlar, kat kat büyük bir ordu ile saldırmış. Kral son bir ümitle eli silah tutan bütün gençleri askere çağırmış.
  • Köylüler bu defa açıkça ihtiyarla dalga geçmemişler ama içlerinden “Bu adam sahiden safmış.” diye geçirmişler.

4. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı

Metinde geçen olaylarla ilgili köylülerin görüşlerini ve olayların nasıl sonuçlandığını yazınız.

İhtiyarın Kral’a atı satmaması

  • KÖYLÜLERİN GÖRÜŞÜ: Seni ihtiyar, bu atı sana bırakmayacakları, çalacakları belliydi. Kral’a satsaydın ömrünün sonuna
    kadar beyler gibi yaşardın. Şimdi ne paran var ne de atın.” demişler
  • OLAYIN SONUCU: At geri dönmüş.

Atın kaybolması

  • KÖYLÜLERİN GÖRÜŞÜ: Atın çalındığı ya da ata bir şey yapıldığı
  • OLAYIN SONUCU: Atın yanında çok güzel iki atla geri dönmesi

İhtiyarın oğlunun attan düşmesi

  • KÖYLÜLERİN GÖRÜŞÜ: Şimdi ona kimsenin bakamayacağı, artık yaşamalarının çok zor olduğu
  • OLAYIN SONUCU: Çıkan savaştan dolayı eli silah tutan herkes savaşa alınırken ihtiyarın oğlunun alınmaması

Gençlerin askere alınması

  • KÖYLÜLERİN GÖRÜŞÜ: Oğlunun çok şanslı olduğunu söylemişler
  • OLAYIN SONUCU: Savaşın sonucunun bilinmemesi

5. ETKİNLİK 

Hayatınızda aldığınız herhangi bir karar ve bu kararın sonucu ile ilgili bir konuşma yapınız.

Cevap: Örneğin hangi takımı tutmak istediğiniz ve sonucunda takımınızla aranızda oluşan bağı anlatabilirsiniz.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde geçen zarf-fiillerin altını çizip cümleye kattığı anlamı yay ayraç içine yazınız.

Haberi alır almaz eve koştu. (zaman)
Bunu gören köylüler toplanıp ihtiyardan özür dilemişler.  (durum)
Hayatın küçük bir dilimine bakarak tamamı hakkında karar vermeyin.  (durum)
Bir kapı kapanırken başkası açılır. ()
Arabamız çamurlu yolda bata çıka ilerliyordu.  (durum)
Tarihini bilmeden geleceğine yön veremezsin.  ()
Eve gidince beni mutlaka ara! ()
Aradan on beş gün geçmeden at, bir gece ansızın dönmüş. (zaman)

7. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı

Zarf-fiilleri kullanarak kısa bir paragraf yazınız. Kullandığınız zarf-fiillerin altını çiziniz.

Cevap: Hayat bazen apansız mücadelelere sürükler insanı. İnsanlar bu zorlukları aşıp yollarına devam etme mücadelesine girişirler. Bu da onları yorarak ümitsiz olmalarına neden olur. Bundan dolayı hayatın sizi nereye sürükleyeceğini bilmeden önünüze bakmalı ve geleceğinizi kurmaya çalışmalısınız.

8. ETKİNLİK 

Hayatta aldığımız yanlış kararlar için genellikle “keşke”, doğru kararlar için de “iyi ki” ifadesini kullanırız. Buna göre aşağıdaki ifadeleri tamamlayınız.

Keşke: Geçen gün arkadaşımı kırıcı sözleri söylemeseydim

İyi ki: Böyle bir ailede doğu büyüme şansına sahip oldum.

‘‘İyi ki”lerimin çoğalması için: Elimdekilerin kıymetini bilmeli, daha fazla isteme uğruna kimseyi üzmemeli ve kimseye kırıcı şekilde davranmamalıyım.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Polyannacılıkla ilgili bir araştırma yapınız.

Cevap: Polyannacılık kötü bir davranış biçimi değildir yalnız burada bir savunma mekanizması söz konusudur, kişi her olayın iyi tarafını görmeye çalışarak üzücü olayları bastırmaya çalışır ve bunun aşırısı kişinin ruh sağlığını etkileyebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.