1. HABERLER

  2. TÜRKÇE

  3. 8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Güler Yüz Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Güler Yüz Cevapları

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Güler Yüz Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 29, 30, 31, 32, 33 Güler Yüz Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 29, 30, 31, 32, 33 Güler Yüz Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

GÜLER YÜZ

Hazırlık Çalışmaları

1. Çevrenizde güler yüzlü, sıcakkanlı insanlar var mı? Bu insanların hayatınızda olması size neler kazandırıyor? 

Cevap: Evet var. Bu insanlar hayatıma her zaman için neşe katmaktadırlar. Bu insanlar ne zaman üzgün ya da keyifsiz olsam bana hep pozitif enerji verirler. Böylece en mutsuz anlarımda bile içimdeki karanlık yerini çoğu zaman aydınlığa bırakmakta.

2. Polyannacılıkla ilgili araştırmalarınızdan yola çıkarak Polyannacı olmak isteyip istemediğinizi nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Her zaman olmak istemem.Çünkü bence insan her olay ve durum karşısında her zaman iyi ki böyle olmuş ya da vardır böyle olmasında bir iyilik diye düşünmemeli. Bu durum insanı yaşadığı her şeye karşı kabullenme içinde bırakabilir. Oysa insan bazen bu durumlardan kurtulmak için farklı seçenekler yaratmalı çözümler üretme yoluna gitmelidir.

1. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı

a) Aşağıdaki sözcüklerin anlamını dinlediğiniz metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol edip yazınız.

kusur

Tahmin: Eksiklik insanın hatalı davranması
Sözlük Anlamı: eksiklik, noksan.

heves

Tahmin: Bir insanın bir iş yaparkenki isteği.
Sözlük Anlamı: bir şeye karşı duyumsanan istek, eğilim, arzu.

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı

hadise

Tahmin: Olay
Sözlük Anlamı: bir olgu olarak yer alan ve geçen şey.

kudret

Tahmin: Güç
Sözlük Anlamı: erk, erke, güç.

matem

Tahmin: Üzücü bir olay sonrasında duyulan hisler.
Sözlük Anlamı: sevilen birinin ölümünden ya da yurdun, ulusun uğradığı bir felaketten duyulan derin acı.

kasavet

Tahmin: Karanlık kötü hissettiren bir durum
Sözlük Anlamı: kaygı, sıkıntı, tasa, üzüntü.

filozof

Tahmin: Düşünür
Sözlük Anlamı: felsefeyle uğraşan ve felsefe biliminin gelişmesinde katkıları olan, felsefede çığır açan kimse, düşünür.

b) Anlamını bulduğunuz sözcükleri birer cümlede kullanınız.

  • Herkesin bir kusuru vardır.
  • Her işi hevesle yapmalıyız.
  • Geçen gece kötü bir hadise gerçekleşti.
  • Kudretli bir görünümü vardı.
  • Matem içinde görünüyorlardı.
  • Hava kasavet dolu.
  • Filozoflar gibi konuşuyordu.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Yazar, asık suratlı insanlarla sohbet etmek ile güler yüzlü insanlarla sohbet etmek arasındaki farkı nasıl belirtmiştir?

Cevap: Asık suratlı insanlarla konuşurken onlarla olan sohbeti hemen kesmek isteyeceğimizi oysa karşımızdaki tebessüm ederek bizi dinliyorsa ona keyifle bir şeyler anlatmaya devam edeceğimizi söylemektedir.

2. Yazara göre güler yüzlü insanların hayatı niçin tatlı geçermiş?

Cevap: Çünkü bu insanlar hayata her zaman olumlu bakar ve yaşadıkları kötü olaylar karşısında bile umutlarını neşelerini yitirmezlermiş.

3. Metne göre insanları hayvanlardan farklı kılan nedir?

Cevap: İnsanların gülebilme yetisidir. İnsanlar ne zaman gülseler ömürlerine ömür katılır gülme ile beraber bulundukları ortam güzelleşirmiş.

4. Metnin başlığı ile içeriği uyumlu mudur? Neden?

Cevap: Uyumlu çünkü gülme üzerine yazılmış bu yazının başlığın bu olması kadar doğal bir şey yoktur.

5. Bu metnin en çok hangi bölümünü beğendiniz? Neden?

Cevap: Özellikle Bektaşi ile ilgili anlatılan bölümü sevdim. Çünkü komik bir kısım.

6. Metinden bir sorun belirleyip bu soruna çözümler üretiniz.

Cevap: İnsanlar neden gülme dururken asık suratlı olmayı tercih ederle?

Çünkü insanlar gülmenin faydalarını ve ne kadar mükemmel bir duygu olduğunu henüz keşf etmemişlerdir.

3. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

Metnin konusu, ana fikri ve yardımcı fikirlerini belirleyiniz.

Konu: Gülmenin insan hayatındaki yeri

Ana Fikir: Gülmenin Faydaları ve Önemi

  • YARDIMCI FİKİR: Gülen insanlarla somurtan insanlar arasındaki fark.
  • YARDIMCI FİKİR: Gülmenin bazı toplumlardaki kültürel yeri
  • YARDIMCI FİKİR: Gülme üstüne söylenmiş önemli sözler ve hikayeler.

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görselin metnin hangi bölümünü anlattığını yazınız.

  • Cevap: Özellikle Dünya Savaşları sonucunda bazı toplumlarda açılan Gülme Okullarındaki dersler esprili bir şekilde karikatürize edilmiştir.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki paragraflarda boş bırakılan yerlere uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini (ama, lakin, özellikle, hâlbuki…) yazınız.

(…) Hayvanların yüzleri gülmeye elverişli bir şekilde yaratılmamıştır. Kendilerini ne kadar zorlasalar da gülemezler ama insanlar, çok şükür gülebiliyorlar. (…)
(…) Güler yüz her şeyden önce insana cesaret verir özellikle güler yüzlü insanlar her kusuru hoş gören<, affeden insanlardır. Dünyada ilk adımlarını yeni atmaya başlamış bir çocuğa herkes güler yüzle bakar. (…)
(…) Ağlanacak bir hâl karşısında ağlamaya kalkan adamdan hiçbir fayda gelmez hâlbuki gülümseyen adamda, ümit vardır: Bu hâlin bir çaresini bulacak demektir. (…)

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı

Yüzü sirke satan” birinin gülümsemesi için önerileriniz neler olabilir? Kısa bir konuşma yapınız.

Cevap: Neden yüzünüz somurtmuş bir şekilde duruyorsunuz? Vücudunuzdan bir parça mı koptu gözlerinizi mi kaybettiniz ya da öldünüz mü? Hayır ise cevabınız o halde nedir sizi gülmek varken tersini yapmaya zorlayan gereksiz ve önemsiz şey? Şöyle bir düşünün ve bakın etrafınıza hayat nasıl akıp geçiyor ve siz bu akıp giden hayatta mutlulukla gülmek yerine neyi dert ediyorsunuz diye. Bence hemen unutun yüzünüzü somurtan olumsuzlukları. Bakın aynaya ve gülümseyin kendinize çevrenizdekilere doğaya gökyüzüne göreceksiniz ki mutluluk öyle çok uzağınızda değil gülümseyen yüzünüzde saklı.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde bulunan adlaşmış sıfat-fiilleri örneklerdeki gibi gösteriniz.

Çalışan bir gün karşılığını alır.

adlaşmış sıfat

Kaybettiklerine üzülmek yerine bulduklarına sevinmelisin.

adlaşmış sıfat
Bu konuda bana soracakların var mı?

adlaşmış sıfat

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki paragrafta geçen fiilimsileri bularak uygun bölümlere yerleştiriniz.

Gülümseyen insan, çevresi için sonsuz bir mutluluk kaynağı olur. Onların yüzüne baktıkça içi açılır sevdiklerinin. Onları görmek, gece yıldızları görüp onların bize göz kırpışlarına sevinmek gibidir. Sevilmek ve mutluluğu sonuna kadar yaşamak, gülümseyen yüzünü bizden esirgemeyenlerin hakkıdır. Bize sundukları gülücükleri onlarla paylaşırken bizi de gülücükler sarar. Bir bebeğin ağlarken masum görüntüsü ile gülücüklerle kaplanmış bir yüzün görüntüsü aynıdır. Bu görüntüyü bize kazandırarak bizi yeniden masum bebekliğimize götüren, gülümseyen insana sonsuz teşekkürler.

İSİM-FİİLLER: paylaşırken / ağlarken
SIFAT-FİİLLER: Gülümseyen /  götüren
ZARF-FİİLLER: baktıkça / görüp

9. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı

Mutluluk ve gülümseme çok şey kattı hayatıma.” cümlesinden hareketle defterinize deneme yazınız. Yazınızı aşağıdaki forma göre değerlendiriniz.

Cevap:  Eskiden pek gülmez her ortamda yüzümü düşürüp dururdum. Arkadaşlarım deliler gibi eğlenir gülerken ben bir köşede sessiz sakin sanki bir halt ediyormuşum gibi dururdum. Oysa hayat o kadar da ciddiye alınacak bir şey değildi. Hayatta gülmekten mutlu olmaktan daha değerli ne olabilirdi ki. Bence hiç bir şey bunun yerini tutamaz. O günden sonra gülümsemeyi girdiğim ortamlarda tebessümler içinde mutlu olmayı öğrendim. Paylaşmayı paylaştıkça çoğalmayı böylece daha çok gülmeyi ve mutlu olmayı soktum hayatıma. Ve bir daha somurtan mutsuz benden geriye eser kalmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim artık.

1 Yazımda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer verdim. (x)
2 Konuyla ilgili görüşlerime yer verdim. (x)
3 Yazımı zenginleştirmek için atasözü, deyim ve özdeyiş kullandım. ()
4 Yazıma uygun anlatım biçimlerini kullandım. (x)
5 Sözcükleri anlamlarına uygun kullandım. (x)
6 Yazımda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş sözcüklerin Türkçelerini kullandım. (x)
7 Yazımın içeriğine uygun başlık belirledim. (x)
8 Yazımda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullandım. (x)
9 Yazdıklarımı düzenledim. (x)
10 Yazımı arkadaşlarımla paylaştım. (x)

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sınıf panosunda sergilenmek üzere Millî Mücadele Dönemi ile ilgili görseller bulunuz.

Cevap: Bu görseller için sitemizde yer alan kısımlardan faydalanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum