1. HABERLER

  2. TÜRKÇE

  3. 8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Martı Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Martı Cevapları

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Martı Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Martı Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Martı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

MARTI

Hazırlık Çalışmaları

1. Başarılı bir hayat için hayal kurmanın önemini açıklayınız.

Cevap: İnsan bu dünyada ancak hayal ettiği müddetçe yaşayabilir. Hayal kurmak ve kurulan hayalin peşinden gitmek insana bir amaç ve bu amaç uğrunda çalışma azmi verir. İnsan büyük düşünürse büyük kazanır. Büyük düşünme de büyük hayaller kurmaktan geçer. Her ne olursa olsun insan hayal kurmaktan vazgeçmemelidir.

2. Araştırma sonuçlarınızdan hareketle hazırladığınız yazıyı arkadaşlarınızla paylaşıp sınıf panosunda sergileyiniz.

Cevap: Hazırladığınız yazıyı panoda sergilemelisiniz.

1. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı

Metinden hareketle “başarı” sözcüğünün size çağrıştırdıklarını yazınız.

Cevap: Başarı sözcüğü bana kazanç, şan, şöhret, mutluluk, mesleki tatmin gibi şeyleri hatırlatmaktadır.

2. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı

Aşağıdaki bulmacayı sözcüklerin anlamını dikkate alarak çözünüz.

1. Bir şeyi oluşturmak veya ortaya çıkarmak için emek harcamak (çalışmak )
2. Herhangi bir işi yapmak için ortaya konan güç, zorlu, sürekli çalışma, gayret, ceht, efor (çaba)
3. Fırtına kuşugillerden, 1 metre uzunluğunda, Atlantik Okyanusu’nda yaşayan iri bir kuş türü (albatros)
4. Başarma işi, muvaffakiyet (başarı)
5. Rüzgârla dönen, çember biçiminde çocuk oyuncağı (fırıldak)
6. 30,5 santimetrelik İngiliz uzunluk ölçüsü birimi (fit)
7. Kuşlarda ve böceklerde uçmayı sağlayan organ (kanat)
8. Bir eğrinin sınırlı bir kısmı, eğmeç (kavis)
9. Kuş kanatları gerili olarak görünür bir hareket yapmadan havada ilerlemek (süzülmek)
10. İtaatli (itaatkâr)
11. Karada 1609, denizde 1852 metre olarak kabul edilen bir uzaklık ölçü birimi (mil)
12. Karanın deniz, göl, ırmak boyunca uzanan bölümü, kıyı, yaka, yalı (sahil)
13. Bir tür küçük deniz taşıtı (tekne)
14. Kendini beğenme, büyüklenme, benlik, kibir (gurur)

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Martı Jonathan Livingston’ın amacı nedir?

Cevap: En yüksekten ne kadar hızla suya dalabileceğini ve uçma konusunda ne kadar özgür olabileceğini, kapasitesinin ne olabileceğini ölçmek.

2. Jonathan Livingston’ı diğer martılardan ayıran özellikler nelerdir?

Cevap: Devamlı deneyen ve kendini tanıma çalışmaları sırasında kendi özelliklerini geliştiren bir martı olması. Diğerleri yemek bulma peşindeyken o kendini keşfetme çalışmaları yapmaktadır.

3. Jonathan Livingston’ı başarıya götüren nedir? Açıklayınız.

Cevap: Defalarca başarısızlığa uğrasa da her seferinde yılmaması her seferinde yeniden ayağa kalkması ve denemeye devam etmesidir. Böylece sonunda başarıyı yakalayabilmiştir.

4. Anne ve babasının Jonathan Livingston’dan diğer martılar gibi davranmasını istemeleri sizce doğru mudur?

Cevap: Bence doğru değildir. Çünkü onlar Livingston u kısıtlamaya onun heyecanına ve başarı arzusuna engel olmaya kalmaktadırlar. Onun iyiliğini istiyor gibi dursalar da aslında ona zarar vermektedirler.

5. Sizce başarılı olmak için çaba mı, şans mı önemlidir?

Cevap: İkisi de önemlidir. Ancak çaba olmadan şansın bir faydası olmaz. Bu yüzden insan önce başarılı olmak için çok çaba göstermelidir.

6. İnsanın başarılı bir hayat yaşaması için en çok neye ihtiyacı vardır?

Cevap: Devamlı kendisini geliştirmeye her zaman çalışmaya kendisini her geçen gün bir önceki halinden daha ileriye götürecek çalışmalar yapmaya odaklanmaya ihtiyacı vardır.

4. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı

Aşağıdaki bilgilerden okuduğunuz metne ait olanları X ile işaretleyiniz.

Düşünceleri aktarmak için yazılmıştır. ( )
Olay anlatmak için yazılmıştır. ( X)
Hem gerçeklik hem de düş gücü metne yansıtılmıştır. (X)
Kurgu olaylara yer verilmemiştir. ()
Yer, zaman, kişiler bellidir ve ayrıntılı anlatılmıştır. (X)
İlgi çekici ve merak uyandıran unsurlar kullanılmıştır. (X)
Kişisel görüş ve düşünceler anlatılmıştır. (X)

5. ETKİNLİK 

Metinde kullanılan amaç-sonuç cümlelerini aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Binlerce martı, bir lokma yiyecek için mücadeleye girişmişti bile.
  • Yüz fite yükseldiğinde perdeli ayaklarını indiriyor, gagasını kaldırıyor ve ona acı veren bir kavisi oluşturabilmek için kanatlarını iyice geriyordu.
  • Senin uçma nedenin yiyecek bulabilmek!”

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı

Aşağıda aynı metnin farklı çevirileri verilmiştir. Bu çevirilerin benzer ve farklı yönlerini belirteceğiniz bir konuşma yapınız.

Benzer Yanlar : İkisi de şiir çevirisidir. İkisi de dizelerle yazılmıştır. İkisi de kafiyelidir. İkisi de hayvanlar üzerinden insanlara ders vermek amacıyla yazılmıştır. İkisi de hayal ürünüdür.

Farklı Yanlar: Çevirmenleri farklıdır. Kullanılan dil ve cümle yapısı farklıdır. Olayların aktarılması ikisinde de farklıdır.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki sözcükleri örneklerdeki gibi birer cümlede kullanınız.

Sarma (kalıcı isim) :Annemin sarmalarının kokusunu ve tadını çok özledim.
Sarma (isim-fiil) :Bütün ev halkı geç vakitlere kadar yaprak sarmaya çalışıyorduk.
Sarma (olumsuz fiil) :Battaniyeyi hasta çocuğa sarmayın.
Dolma (kalıcı isim): Geçen gün annem dolma yaptı.
Dolma (isim-fiil): Artık sabrım dolmaya hatta taşmaya başladı.
Dolma (olumsuz fiil): Ne yaşarsanız yaşayın kin ile dolmayın.
Kazma (kalıcı isim): Kazmanın sapı kırıldı.
Kazma (isim-fiil): Sen tembellik etme ve kazmaya devam et.
Kazma (olumsuz fiil): Birbirinizin kuyusunu kazmayın.

8. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı

Aşağıdaki sözcükleri çekimli fiil ve sıfat-fiil olacak şekilde cümlede kullanarak uygun boşluklara yazınız.

ÇEKİMLİ FİİL

Bilmiş bilmiş konuşuyordu.
Umarım bu gömlek solmaz.
Umarım bir gün döner.
Belki bir gün bir kitap yazar.
Buradan bir kadın geçmiş.
O da bir gün koşar.
O adam bir yerlerden tanıdıktı.
Mehmet büyük adam olacak ve okuyacak.
Bazı yaralar hemen görülmez.

SIFAT-FİİL

Bilmiş biri gibi duruyordu.
Sararmış yapraklar yola saçılmış.
Koşar adımlarla uzaklaştı.
Silinmiş izler belli oluyordu.
Tanıdık bir yüz aradı.
Okuyacak çocuk belli olur.
Görünmez adam oldu.
Yıkılmış duvarın ardında duruyordu.
Solmaz renklerle boyanmış.
Geçmiş zaman olur ki.
Yazar adam koşarak uzaklaştı.

9. ETKİNLİK 

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 23 Cevabı

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Hangi basamakta olduğunuzu ve üst basamaklara yükselmek için neler yapabileceğinizi anlatan bir yazı yazınız.

Cevap:  Başarmak istiyorum basamağındayım.  Üst basamaklara tırmanmam için yapmam gereken şeylere gelirsek ilk önce yapmam gereken şey istemek ve istediğim şey için çok çalışmak. Kendi yöntemlerimi bulmak ve istediğim şeyi ne kadar istediğimi kendime sormak. Sonra nasıl başarabileceğimi düşünerek bu yolda adımlar atmak. Ardından denemek ve denemelerimde başarısızlığa uğrasam da yılmadan devam edip sonunda başarıyı yakalayabilmek.

Gelecek Derse Hazırlık

Acelecikle ilgili deyim, atasözü ve özdeyiş araştırınız.

Acele işe şeytan karışır.
Acele giden ecele gider.
Acele ile yapılan iş yüz güldürmez.
Aceleci sinek süte düşer.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.