Atatürk Dönemi’nde sağlık alanında ve sosyal alanda yapılan çalışmalar

Atatürk Dönemi’nde sağlık alanında ve sosyal alanda yapılan çalışmalar
Atatürk Dönemi’nde sağlık alanında ve sosyal alanda yapılan çalışmalara bakarak devletin bu konulara nasıl yaklaştığı konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından kurucu ilkeler doğrultusunda birçok devrim yapılmıştır. Eğitim, öğretim, sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik alanda yapılan yatırımlar kalkınma sürecinin birer parçaları olarak gerçekleştirilmiştir.

Sağlık alanında hastanelerin kurulması, ilaçların tedarik edilmesi, tıp fakültelerinin kurulması ve doktorların yetiştirilmesi sağlık yatırımları kapsamında değerlendirilmelidir. Çağdaş ve medeni bir toplum olmak için sağlığın gelişmesi insana verilen önemi gösterir. Sosyal alanda da dil, tarih ve kültür alanında çeşitli müesseseler kurulmuş ve yayınlara hız verilerek kılık ve kıyafet yenilikleri de yapılmıştır. Böylece muasır medeniyetler seviyesine çıkma arzusu yerine getirilmeye çalışılmıştır.

Yeni Türk devletinin kurulması sonrasında yürürlüğe koyulan İnkılaplar ile devletin kısa sürede modernleşmesi, muhasır medeniyetler seviyesine çıkarılması amaçlanmıştır.

Sosyal alanda milli kültür ve milli kimlik doğrultusunda tarih ve dil kurumlarının kurulması bu alanda karşımıza çıkan gelişmelerdir. Milli kültürün gelişmesi adına kılık kıyafet kanunu da çıkarılmıştır. Devlet, bu doğrultuda yenilikçi bir yol izlemiştir.

Sağlık alanında birçok hastaneler kurulmuş, tıp fakülteleri açılarak yeni hekimlerin yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Yeşilay cemiyeti, Verem Savaş cemiyeti, Kızılay cemiyeti vb. kurumlar kurulmuştur.

1
0
3
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.