Başkomutan Trikopis’in ,esir alınışı, Yunan askerleri üzerinde nasıl bir etki yaratmıştır

Başkomutan Trikopis’in ,esir alınışı, Yunan askerleri üzerinde nasıl bir etki yaratmıştır
Başkomutan Trikopis’in ,esir alınışı, Yunan askerleri üzerinde nasıl bir etki yaratmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yunan Ordusu geri çekiliyordu. 2 Eylül 1922’de, Yunan general, subay ve erlerinin bir bölümü Uşak’ta teslim olmuştu. Esir alınanlar arasında Yunan Ordusu Komutanı ve Başkomutanı Trikopis vardı. Trikopis’i Mustafa Kemal Paşa’nın yanına getirdiler. Gazi Paşa, esir generalleri ayakta karşıladı. Birer çay ısmarladı, sonra Trikopis’e sordu: “Bu iş nasıl oldu?” Trikopis başını önüne eğdi. Mustafa Kemal: “Üzerinize düşen vazifeyi yerine getirdiğiniz için rahat olunuz. Artık bizim misafirimizsiniz. En büyük komutanlar için de esirlik mukadder olabilir”, dedi.

Trikopis, Türk topçusunun mükemmel oluşundan, kendi ordusunun çaresizliğinden, yaverinin bile kendisini terk ettiğinden söz etti. İntihar düşüncesinde olduğunu ima ediyordu. Mustafa Kemal: “Kendi vicdanı ile ilgili bir konudur, biz karışamayız” dedi ve İsmet Paşa’ya (İnönü), “Komutanlar sanırım istirahat etmek isterler.” dedi. Trikopis: “Eşime sağ olduğumun bildirilmesini isterim. Kendisi İstanbul’da.” Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa’ya: “Gerekeni yapın”, dedi. Yunanlı generaller, Mustafa Kemal Paşa’yı derin bir saygı ile selamlayıp ayrıldılar.

  • Yunan askerleri büyük moral bozukluğu yaşadı ve kaçmaya devam etti.
  • Yunan ordusu yöneticisiz kaldı.
  • Savaşı kaybettiklerini açıkça anladılar.
  • Türk askerinin başarılı olduğunu bir kez daha anladılar.
  • Trikopis’in esir alınmasından sonra savaşa devam edemediler ve beyaz bayrak çekip Türk askerine teslim oldular.

0
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.