9. Sınıf Tuna Tarih Sayfa 109 Cevapları

9. Sınıf Tuna Tarih Sayfa 109 Cevapları
9. Sınıf Tuna Yayıncılık Tarih Sayfa 109 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Mete’nin Mektubu
Tanrı’nın yardımı ve iyiliği, subaylarımızın ve askerlerimizin mükemmelliği ve dayanıklı atlarımızın üstün gücü ile düşmanlarımıza baş eğdirdik. Yüe-çileri mağlup ettik. Oğuz topluluklarıyla civardaki 26 krallığı egemenliğimiz altına aldık ve düzene kavuşturduk. Böylece bunların hepsi Hun oldu. Yay çekebilen ve kullanabilen bütün kavimler bir tek aile hâlinde birleştiler. Şimdi bütün kuzey ülkesi barış içinde.

Artık silahlarımı bırakıp askerlerimi dinlendirmek ve atlarımı otlağa çıkarmak arzusundayım. Geçmişte olan olayları unutmak, eski antlaşmalarımızı tekrar yürürlüğe koymak istiyorum. Devletlerimizin sınırlarında oturan halklar güvenlik ve barış içinde yaşasın. Çocuklarımız korkusuzca ve serbestçe oynayıp büyüsün. Yaşlılarımız da endişesiz ve üzüntüsüz bir hayat sürsün. Halkımızın nesilden nesile barış ve mutluluk içinde yaşamasını arzu etmekteyim.

Eğer imparator bundan sonra Hunların Çin savunma duvarlarına yanaşmalarını istemiyorsa subayları ile orada yaşayan halkın biraz daha uzakta oturmaları için emir buyursun. Salim Koca
Türkler Ansiklopedisi, C 1, s. 702, 703 (Düzenlenmiştir.).

Yukarıdaki metinden hareketle Asya Hun Devleti’nin siyasi yapısı ile Hunların devlet anlayışı hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

Cevap: Subayları ve askerleri mükemmeldir. Atları çok güçlüdür. 26 krallığı egemenlikleri altına almışlar. Devletlerinin sınırlarında oturan halklar güvenlik ve barış içinde yaşasın diye Çinlilere barışçıl bir mesaj yollamışlardır. Ama kabul etmezlerse sonuçlarına da katlanacaklarını belirtmişlerdir.

71
74
67
67
67
67
67
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.