9. Sınıf Tarih Ders Kİtabı Sayfa 115 Cevapları Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kİtabı Sayfa 115 Cevapları Tuna Yayınları
9. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 115 Okuyalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kadın, Türklerde saygı gören ve özellikle ana, saygı ile sevilen ve hakkına saygı gösterilen varlıktır. Orhun Kitabelerine göre, Kutluk Han’ın ölümünden sonra oğullarının anaları Bilge Hatun idareyi ele almıştır.
Yine kitabelerde hakan, babasının ve anasının beraber tahta çıktıklarını yazmıştır. Ana, “bilge hatun” unvanını taşır. Bunun anlamı devletin bilgin ve egemen melikesi demektir. Oğulların eğitimi annelerine bırakılmıştır. Kitabede şu kayıt vardır: “Umay gibi olan hatun anam sayesinde kardeşim kahraman adını aldı.” Umay, gök ve yer tanrılarından sonra eski Türklerde çocukları koruyan tanrıçadır.

Yukarıdaki metinden hareketle Türk toplumunda kadının yeri ve önemi ile ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

Cevap:Kutluk Han’ın ölümünden sonra oğullarının anaları Bilge Hatun idareyi ele alması kadınların devlet yönetiminde söz sahibi oldukların gösterir. Kadınların bilgeliğin ve bağımsızlığın sembolü olduğunu görürüz. Hatta Umay adlı bir Tanrıçaları da olduğunu okuruz.

Türk toplumunda kadın, saygı gören bir varlık olarak kabul edilir. Ana olarak özellikle değer verilen kadınlar, idari güçte etkili roller üstlenmişlerdir. Ayrıca, çocukların eğitiminde önemli bir rol oynamışlar ve aile hayatında eşitlik ilkesi benimsenmiştir. Türk erkeği, kadını kutsal bir sevgi ile bağlı ve korumaya değer görmüştür.

65
33
17
1
3
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.