Türkler; o millet değil midir ki medreselerinde Farabiler, İbn-i Sinalar, Gazaliler, Zemahşeriler tevsî-i ma'rifet eylemiştir

Türkler; o millet değil midir ki medreselerinde Farabiler, İbn-i Sinalar, Gazaliler, Zemahşeriler tevsî-i ma'rifet eylemiştir
Türkler; o millet değil midir ki medreselerinde Farabiler, İbn-i Sinalar, Gazaliler, Zemahşeriler tevsî-i ma'rifet eylemiştir Namık Kemal’in yukarıdaki sözüyle anlatmak istediği düşünce ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Düşünelim-Söyleyelim

Türkler; o millet değil midir ki medreselerinde Farabiler, İbn-i Sinalar, Gazaliler, Zemahşeriler tevsî-i ma'rifet eylemiştir. Namık Kemal
Aydın Taneri, Türk Devlet Geleneği, s. 39 (Düzenlenmiştir.).
Namık Kemal’in yukarıdaki sözüyle anlatmak istediği düşünce ne olabilir?

Namık Kemal’in yukarıdaki sözüyle anlatmak istediği düşünce ne olabilir?

Cevap: Türklerin ilim sahasında ne kadar değerli bilim adamları yetiştirdiklerini ve eğitime verdikleri önemi anlatmaktadır.

XIV. yüzyıl tarihçilerinden Hafız Abru’nun anlattıklarına göre Alp Arslan Nişabur’u ziyareti sırasında camide toplanmış bir grup görünce Nizâmülmülk’e bunların kim olduğunu sorar (Görsel 6.23). Vezir de onların dünya zevklerini terk etmiş, kendilerini erdemli olmaya ve mükemmelleştirmeye adamış ilim insanları olduklarını söyler. Bunun üzerine Sultan onlardan ülkesinin bekası için dua etmelerini ister. Ayrıca ilimle uğraşanların rahatlıkla toplanıp özgürce tahsil yapabilmeleri için her şehirde eğitim kurumlan inşa edilmesi talimatını verir. Böylece vezir Nizâmülmülk’ün adıyla anılacak medreselerden ilki Nişabur’da kurulur. Nizamiye Medreselerinin en tanınmışı ise 1064-1066 yılları arasında Bağdat’ta inşa edilir.

Alp Arslan’ın yukarıda anlatılan faaliyetlerini dikkate alarak Selçukluların ilme verdikleri önem ile ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Selçuklular bu dünyada mal mülk derdinde değil de halkları yüce yaradanın emanetleri için yaşayan ilim insanlarına gereken önemin ve imkanların sunulmasını sağlamış ve böylece çok büyük medreseler ilim yuvaları inşa edebilmişlerdir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.