9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Tuna Yayıncılık

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Tuna Yayıncılık
9. Sınıf Tuna Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 49 Etkinlik Cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Göçebelik Türk'ün başta gelen yaşam tarzlarından biri olmuştur ama tek yaşam tarzı değildir. Türkler kendileri için yarar gördükleri zaman her türlü yaşam tarzından vazgeçmeyi bilmişlerdir. Yerleşik yaşam Türklere her zaman çekici gelmiştir. Ama tehlikelerle dolu olan bu çekiciliğe karşı durmak zorunda kalmışlardır. VIII. yüzyılda Kök Türk Hükümdarı Bilge Kağan bir kent kurarak yerleşmek istemiş ancak kentlerin imparatorluklar için tehlikeli olduğunu söyleyen Vezir Tonyukuk’un isteğiyle bu tasarısından vazgeçmiştir.
Fransız Türkolog, Jean-Paul Roux (Jan-Pol Roks) Türklerin Tarihi, s.46 (Düzenlenmiştir.).

Yerleşik hayat tarzı hangi özellikleriyle Türklere çekici gelmiş olabilir?

Türkler kendileri için yarar gördükleri zaman her türlü yaşam tarzından vazgeçmeyi bilmişlerdir. Yerleşik yaşam Türklere her zaman çekici gelmiştir. Ama tehlikelerle dolu olan bu çekiciliğe karşı durmak zorunda kalmışlardır.

Türklerin tarih sahnesine çıktığı yer olan Orta Asya yüksek dağlarla çevrili, sert karasal iklimin hüküm sürdüğü, su kaynaklarının yetersiz olduğu, yer yer çöllerle kaplı bir bölgeydi. Burada tarıma elverişli topraklar kısıtlıydı. İlkbaharda karların erimesiyle birlikte coşan akarsular yaz ortalarına doğru kuruyunca bölge kavurucu bir kuraklıkla baş başa kalırdı. Bundan dolayı Türklerin önemli bir kısmı yerleşmeler kurup toprağı ekip biçmek yerine konar-göçer hayat tarzını benimsemişlerdi

Kök Türk Veziri Tonyukuk'un yerleşik hayatı ve kentleri imparatorluklar için tehlikeli bulmasının nedenleri neler olabilir?

Çünkü yerleşik hayata geçen toplumlar açık hedef haine gelirler. Ülkeleri her an saldırı ve istilalarla uğraşabilir böylece de yok olabilirdi. Ayrıca yerleşik hayat toplumu daha rahat bir yaşama alıştırır savaşçı kimliğini yitirmesine bile yol açabilirdi.

901
101
320
102
321
321
471
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.