Hitit hukuku hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz

Hitit hukuku hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz
Hitit hukuku hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz bu konuda sizlere kısa bbilgiler vereceğiz.

Hitit Hukukundan Örnekler
• Eğer bir adam ve bir kadın evlenir ve kendileri için bir çocuk yaparlarsa ve sonra onlar ayrılırlarsa adam ve kadın evi eşit olarak böler. Adam çocuklardan bir kısmını alır, kadın kendisi için bir çocuk alır.
• Her kim ki bir adamı öldürür ise mutlaka öldürülecektir.
• Eğer bir adamı veya kadını bir kimse kavgada öldürürse dört baş insan verir.
• Eğer bir esiri veya esireyi bir kimse öldürürse iki baş insan verir.
• Bir kimse bir öküz veya bir keçi veya bir kuzu çalıp onu keser veya satarsa öküze bedel beş öküz, kuzu ve keçiye bedel dört kuzu veya dört keçi verecektir.
• Meyve bahçelerinde yangın çıkaran meyve ağaçlarını yeniden dikmekle ve köle olup olmadığına göre de ağaç başına altı veya üç gümüş verir.
• Eğer Hititli bir tüccarı herhangi bir kimse öldürürse 100 mine gümüş verir.
Recai Galip Okandan, Umumî Hukuk Tarihi, s. 206-211 (Düzenlenmiştir.).

Yukarıda verilenlerden hareketle Hitit hukuku hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

Evlilik konusunda hukuk kuralları vardır. Hayvancılık gelişmiştir. Bahçe üretimleri fazladır. Adam öldürmenin cezası ölüm iken tüccar öldürmenin cezası maddi olarak tahsil edilmektedir. Esirlik kanun altına alınmıştır.

Hitit hukuku, evlilikten doğan mülkiyetin eşit olarak paylaşılması, ölüm cezasının uygulanması, suçların cezalandırılması, mülkiyet haklarının korunması, yangınla mücadele ve ticaretin düzenlenmesi gibi temel ilkelere dayanıyor. Bu kanunlar, toplumsal düzenin, adaletin ve mülkiyet haklarının korunmasını amaçlıyor.

210
3
79
6
3
10
369
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.