Adamın iyisi alışverişte belli olur atasözünün anlamı

Adamın iyisi alışverişte belli olur atasözünün anlamı
Adamın iyisi alışverişte belli olur atasözünün anlamı, birçok insanlar çıkarları için ahlak dışı davranışlarda bulunmaktan çekinmezler. Böyle davranışlara en çok iş başında rastlanır.

İnsanın gerçekten ne olduğu para ile, dünyalıkla kurulan münasebette belli olur. Alışverişte insandan para yada başka bir değer çıktığından, onun insana mı, yoksa paraya mı, daha çok değer verdiğini ancak böyle bir ilişkide öğrenmek mümkündür. Sözü ve davranışıyla bizim hayranlığımızı kazanan nice insanlar vardır ki, satıcı veya alıcı durumunda öyle alçalır, öyle küçük hesaplar yaparlar ki, şaşırıp kalırsın. Bir insanın ne olduğunu anlamak için ondan bir borç istemek, bir ihtiyacını onun yanında dile getirmek yada alışveriş yapmak yeterlidir.

Alışveriş bir insanın karakterini, iyi ya da kötü oluşunu belirleyen en önemli ölçütlerden biridir. Alışveriş her şeyden önce çıkara dayanır. Birçok insan da çıkarı için ahlâk kurallarını çiğnemekten kaçınmaz. Bunu anlamanın en iyi yolu da kişiyi alışverişte denemektir. Alışveriş sırasında hileye başvurmayan, hakkı gözeten, yalan söylemeyen, ahlâksız yollara sapmayan kimse iyi insandır.

Dünyada pek çok insan çıkarları için başkalarının hakkını çiğner, ahlâka aykırı hareketlerde bulunur. Özellikle alışverişlerde böyle kişilerin yalan söylediği, paraya düşkünlüğü, hilekârlığı ve çıkarcılığı hemen anlaşılır. Oysa alışverişte hile yapmayan, hakkına razı olan, yalan söylemeyen kişiler dost edinmeye layık kişilerdir.

İnsanları tanıma konusunda çıkar hesaplarının önemli bir etken olduğunu vurgulamak üzere söylenir.

0
12
0
0
0
0
100
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.