Akan su yosun tutmaz atasözünün anlamı nedir

Akan su yosun tutmaz atasözünün anlamı nedir
Akan su yosun (pislik) tutmaz atasözünün anlamı, uğraştığı işlerde çalışmaya devam eden kişiler, bilgilerinden bir şey kaybetmez.

Durgun suların yosun tutması gibi, tembel insanda uyuşuk sevimsiz bir hale gelir. Kişinin kendisinde ve bulunduğu ortamlarda görülen her türlü olumsuzluk tembelliğinin sonucudur.

Bilinen bir şey ki, devamlı akan su kendini ve yatağını temiz tutar; hareketsiz ve birikinti hâlinde olan su da aksine mikrop ve pisliği bünyesinde taşır. Denebilir ki hareketlilik, canlılık ve çalışkanlık insanı canlı ve üretken yapar; iyimser kılar, kötülükten uzak tutar, düşkünlüğünü önler; böylece de o insan hem kendine, hem de başkalarına yararlı olur.

Cahillik sonucu ortaya çıkan bu atasözünün doğrusu “Akan su yosun tutmaz ya da yuvarlanan taş yosun tutmaz şeklindedir. Çünkü devamlı akan sular yatağını temizler. Tıpkı su gibi, insanlara da hareketlilik gerekir. İnsan hareketsiz veya tembel olursa içleri kararır, kötü durumlarla karşılaşabilir. Oysa çalışkan ve hareket halinde olan kişiler hem kendilerine, hem de çevrelerine faydalı olurlar.

Yuvarlanan taş yosun tutmaz atasözünün TDK anlamı

Sürekli olarak iş değiştiren bir kimse başarı kazanamaz anlamında kullanılan bir söz.

Yuvarlanan taş yosun tutmaz atasözünün eş anlamlısı

Bu atasözünün eş anlamlısı ışıldayan demir pas tutmaz , işleyen demir pas tutmaz ya da işleyen demir ışıldar atasözüdür.

29
44
19
13
29
140
338
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.