Altın ile tepkimeye girebilen ve geri kazanım amacıyla kullanılan kuvvetli asit çözeltisine ne ad verilir

Altın ile tepkimeye girebilen ve geri kazanım amacıyla kullanılan kuvvetli asit çözeltisine ne ad verilir
Altın ile tepkimeye girebilen ve geri kazanım amacıyla kullanılan kuvvetli asit çözeltisine ne ad verilir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Altın ile tepkimeye girebilen ve geri kazanım amacıyla kullanılan kuvvetli asit çözeltisine ne ad verilir 

A- Kral suyu

B- Tuz ruhu

C- Kezzap

D- Zaç yağı

Doğru Cevap: Kral suyu

Kral suyu , asitlerin az Etki Ettiği ya da Etki etmediği altın ettik platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli Bir asit çözeltisidir. Hidroklorik asit ve Nitrik asitin 3: 1 toplulaştırılması. İlk defa Ebu Musa Câbir bin Hayyan'ın olduğu tahmin ediliyor .
 
3 HCI + HNO 3 → NOCl (sulu) + Cl 2 (aq) + 2H 2 O (I)
 
Latince adı Aqua Regia'dır. Hidroklorik asit ile nitrik asidin kazandı. Tek başına altını çözemeyen asitler bir araya gelince bunu başarabilmektedir.
 
Au (s) + 3 NO 3 - (aq) + 6 H + (aq) → Au 3+ (aq) + 3 NO 2 (g) + 3 H 2 O (l) ve
Au 3+ (sulu) + 4 CI - (sulu) [AuCl → 4 ] - (sulu) .
En güçlü oksidanlardan biri olan nitrik asit altının çok ufak edildiği ölçülemez bir miktarını çözen altın iyonuna dönüştürür. Ortamdaki hidroklorik asit ise bu altın iyonlarıyla birleşir. Altın iyonları büyütülmüş hali hali bozulur, bu da daha fazla altının bozulmasına yol açar.Cabir ibni hayyan bu kupa altın, platin gibi maddeler çözülür.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.