Asit yağmurları nasıl oluşur, çevreye verdiği zararlar nelerdir

Asit yağmurları nasıl oluşur, çevreye verdiği zararlar nelerdir
Asit yağmurları nasıl oluşur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asit yağmuru, asidik nitelikteki kimyasalların yağmur, sis, kar, çiy ya da kuru parçacıklar şeklinde yeryüzüne düşmesine verilmiş olan isimdir. Atmosfere yayılabilen kükürt dioksit karbondioksit ve azot dioksit gazlarının kimyasal dönüşümlerden geçmesinin ardından bulutlarda bulunan su damlacıkları tarafından emilmesi ile meydana gelmektedir. Daha sonra ise bu damlacıklar yeryüzüne kar ve yağmur gibi yollarla düşmektedir. Bu durum toprağın asitlik düzeyini artırmaktadır ve tatlı su kaynaklarının kimyasal nitelikteki dengesini bozmaktadır.

Asit yağmurları nasıl oluşur

Atmosfer tabakasına yayılan azotdioksit ile kükürtdioksit gazlarının geçirmiş oldukları kimyasal tepkimeler neticesinde sülfirik asit ile nitrik asit oluşumu gerçekleşmektedir. Bulutlarda ortaya çıkan yoğuşma sürecinde emilimi sağlanmaktadır ve gaz bulutları su damlaları şekline dönüşmektedir. Bahsedilen su damlaları yağmur, kar gibi doğa olayları ile birlikte yeryüzüne düşmektedir. Bu durum da toprağın asit düzeyini yükseltmektedir.

Tatlı su kaynakları içerisinde kimyasal dengeyi bozmaktadır. Havada ortaya çıkan su damlalarının normal olan pH değeri yaklaşık 5,6 şeklindedir. Bu değerin altında gerçekleşen bütün yağış çeşitleri asit yağmuru olarak isimlendirilmektedir. Asit yağmurları yeryüzünde özelikle akarsuların zehirlenmesinde ve ayrıca yüksek rakımlarda yer alan ormanların zarar görmelerinin belli başlı nedenidir. Havadaki tipik olan çap konsantrasyonunda meydana gelen yağmurun pH'ı 5,6 civarındadır. pH'ı 5,6’nın altında olan yağmur asit yağmuru olarak kabul edilmektedir.

82
108
69
234
234
242
233
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.