AYM ve Danıştay 'soruların tamamı açıklansın' dedi ama ÖSYM hukuku askıya aldı

AYM ve Danıştay 'soruların tamamı açıklansın' dedi ama ÖSYM hukuku askıya aldı
ÖSYM, pazar günü yapılacak YGS sorularının yine sadece yüzde 20’sini kamuoyuna açıklayacağını duyurdu.

Kurum bu tutumuyla, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın ‘soruların tamamı açıklansın’ kararını hiçe saydı. Eğitimciler, iyi niyetli olmadığını belirttikleri uygulamanın adaylarda, her an hakkının yendiğine dair endişe oluşturduğunu söyledi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 15 Mart Pazar günü, tek oturumda yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi soruların açıklanmasıyla ilgili duyuru yaptı. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘Soruların tamamını açıklayın’ kararına rağmen ÖSYM, YGS sorularının yalnızca yüzde 20’sini kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. Danıştay geçen hafta, üniversite sınavındaki soruların yüzde 20’sinin yayınlanması kararının yürütmesini durdurmuştu. Davayı esastan görüşmeye başlayan Danıştay 8. Dairesi, kararın açıkça hukuka aykırı olduğuna ve uygulanmasının telafisi imkânsız zararlara yol açabileceğine hükmetti.

Eğitimciler, ÖSYM’nin hukuku hiçe sayan kararına tepki gösterdi. Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca YGS’nin tek sınav olduğunu hatırlattı ve “Soruların tamamı açıklanmıyorsa şaibe vardır. Bütün sorular yayınlanmalıdır. Açıklanmadığı sürece şaibe kalkmayacaktır.” dedi.

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe de “Bu tutum, bazı okulların başarılarını düşük gösterme çalışmasının ürünü olabilir. Derece yapan çocukların dağılımını değiştirecek ayak oyunlarına da adım olabilir.” diye konuştu. Sınava girecek öğrencilerin, her an hakkının yeneceği endişesi yaşamasının son derece sakıncalı olduğunu ifade etti.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 15 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) öncesi soruların açıklanması ile ilgili duyuru yaptı. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin “soruların tamamını açıklayın” kararına rağmen ÖSYM, YGS’deki soruların yalnızca yüzde 20’sini kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. Geçtiğimiz hafta Danıştay, üniversite sınavındaki soruların sadece yüzde 20’sinin yayınlanması kararının yürütmesini durdurdu. Davayı esastan görüşmeye başlayan Danıştay 8. Dairesi, ÖSYM kararının, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ve hukuk devletinin vazgeçilmez ilkelerinden olan ‘hak arama özgürlüğü’, ‘adil yargılanma hakkı’ ve ‘mahkemeye başvuru hakkını’ doğrudan veya dolaylı olarak ihlal ettiği sonucuna vardı. Danıştay 8. Dairesi, söz konusu kararın açıkça hukuka aykırı olduğuna ve uygulanması durumunda telafisi güç veya olanaksız zararlara sebep olabileceğine hükmetti.

Benzer bir dava, geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülmüştü. Soruların yayınlanmaması yönündeki uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten AYM, ÖSYM’nin sınav sorularını açıklaması gerektiği şeklinde karar verdi. Ancak ÖSYM, bu kararları hiçe sayarak, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da soruların sadece yüzde 20’sinin açıklanmasına karar verdi.

EĞİTİMCİLER TEPKİLİ: ŞAİBE VAR

ÖSYM’nin yüksek yargıyı dikkate almaması, eğitimcilerin tepkisini çekti. Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca, 2011’deki şifre skandalından sonra insanların ÖSYM’ye güveninin iyice bittiğini vurguladı. YGS’nin tek sınav olduğunu hatırlatan Karaca, “Soruların tamamı açıklanmıyorsa şaibe vardır. Bütün sorular yayınlanmalıdır. Açıklanmadığı sürece şaibe kalkmayacaktır.” dedi. Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe de ÖSYM’nin tutumunu, “Bu tutum, bazı okulların başarılarını düşük göstermeye yönelik bir çalışmanın ürünü olabilir. Türkiye’de derece yapan çocukların dağılımını, dengesini değiştirecek ayak oyunlarına da adım olabilir.” şeklinde eleştirdi. Sınava giren bir öğrencinin kendisine yöneltilen soruların tamamını görme hakkına sahip olması gerektiğinin altını çizen Bahçe, soruların bilimselliği hakkında kamuoyunun bilgi sahibi olması gerektiğine dikkat çekti. Sınava girecek çocukların her an hakkının yeneceği endişesi yaşamasının son derece sakıncalı bir durum olduğunu ifade ederek, “Bu ülkenin en yüksek mahkemesi bir karar verdi. Bir idarenin, Anayasa Mahkemesi’nin kararını dahi hiçe sayacak kadar aymazca hareket etmesini anlamak mümkün değil.” diye konuştu.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.