Çevrenizde sıklıkla karşılaştığınız doğa olaylarından hangileri Dünya’nın şekli hakkında bilgi verir

Çevrenizde sıklıkla karşılaştığınız doğa olaylarından hangileri Dünya’nın şekli hakkında bilgi verir
Çevrenizde sıklıkla karşılaştığınız doğa olaylarından hangileri Dünya’nın şekli hakkında bilgi verir?

Çevremizde doğa olayları sıklıkla yaşanmaktadır. Bu olaylar dünyanın günlük ve yıllık hareketleri sonucunda gerçekleşen bazı olayların etkisiyle meydana gelmektedir.

Günümüzde birçok hava olayı, dünyanın günlük ve yıllık hareketleri nedeniyle gerçekleşen sıcaklık farklılıkları, basınç farklılıkları nedeniyle gerçekleşmektedir.

Dünyanın günlük doğa olayları arasından Geceden gündüze veya gündüzden geceye geçiş esnasında aydınlanma dairesinin geçişi ve geçiş zamanlarının her gün değişmesi

Dünyanın yarısı aydınlık olurken diğer yarısı karanlık olmaktadır.

Güneşin doğuş ve batış noktalarının sürekli değişmesi dünyanın geoit yapısından kaynaklanmaktadır. Çünkü tam bir küre şeklinde olsaydı doğuş ve batış noktaları hep aynı olacaktır.

Gölge boylarının ve gölge yönlerinin sürekli değişim göstermesi. Küre veya kare şeklinde olan bir dünya düşündüğümüzde hep aynı ölçülerde gölge boyları ve yönleri ile karşılaşırdık.

Güneş ışınlarının düşme açısının gün içinde sürekli değişmesi. Sabahları güneşin doğuşu esnasında güneşin ışınlarının bizi etkilemesi ile öğlen ışınları etkilemesi arasında fark oluşmaktadır. Bu ışınların farklı açılardan gelmesini sağlayan temel unsur dünyanın şeklinin Geoit şeklinde olmasıdır.

Günlük olaylar dışında dünyanın şekli ile ilgili bazı bilgiler.

  • Dünya merkezindeki ekvator paralelinin uzunluğu, başlangıç meridyeninden daha fazladır.
  • Sıcaklık dağılışı geoit yapıya göre merkezden kutuplara doğru soğumaya başlar.
  • Dünyanın çekirdek merkezine kutuplar daha yakındır. Çünkü kutuplardan basıktır.
  • Dönüş hızı kutuplarda daha azdır.
  • Dünyanın şekli harita çizimlerini zorlaştırır. Düzleme tam doğru olarak aktarılmasını engeller.

66
7
8
0
0
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum