Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol anlamı nedir

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol anlamı nedir
Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol anlamı nedir kısaca açıklayınız.

Mevlana, tarihimizdeki en önemli şahsiyetlerden biridir. İnsanlığa kattığı hoşgörü anlayışı ile tanınmıştır. Bu minvalde insanlık için önemli ve değerli nasihatlerde bulunmuştur. Onlardan biri de cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol sözüdür.

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol derken, akarsu akışının sürekliliği, gür olması, insanlık için bir imkan ve kolaylık oluşturmasına benzetilen cömertlik ve yardımlaşma, insanlık için gerekli olan erdemlerdir. Cömert olmak, karşılıksız vermektir. Doğada su kaynakları bakımından cömerttir. İnsanların da cömertlik ve yardım etmede gönlünün bol olması gerekir. Cömertli ve yardımlaşmak bir erdemdir.

Biliyoruz ki maddi kaynaklar bizlere birçok imkanı sağlayabilir. Ancak Mevlana'ya göre sahip olmak mutluluk kaynağı değildir. İnsan sahip olduğu mal ölçüsünde mutlu değildir. Aksine insan paylaştığı sürece mutludur.

Ünlü bir düşünür der ki: "Para bize yaşamımızdaki bazı şeyleri daha dolu olarak değerlendirecek zamanı verebilir. Ancak bunu yapmak için gereken saf ruhu ve merakı vermez."

Mevlana'nın da bu düşünür ile aynı fikirde olduğunu, bize cömertliği öğütlemesinden anlayabiliriz.

Mevlana, "Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol." diyerek varyemez diye bahsedilen cimri insanlardan olmamamızı öğütler.

1103
564
1003
221
200
137
1169
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum