Direnç nedir, bir iletkenin direnci hangi faktörlere bağlıdır

Direnç nedir, bir iletkenin direnci hangi faktörlere bağlıdır
Direnç nedir, bir iletkenin direnci hangi faktörlere bağlıdır, nerelerde kullanılır, direnç ölçen aletlere ne denir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Direnç, bir elektronik devrede elektrik akımını sınırlanmasında veya düzenlenmesinde, sinyal seviyelerini ayarlanmasında, gerilim bölünmesinde vb. birçok uygulamada kullanılan pasif bir elektronik devre elemanıdır. Hemen hemen tüm elektronik devrelerde ve elektrik şebekelerinde bulunabilir.

Bir iletkenin direnci; telin cinsi, boyu ve kesiti ve yapıldığı malzemenin özdirencine bağlıdır. Bu değerlerin değişmesi ile iletkenin direnci değişir. İletkenin direncinin yükselmesi ile iletken üzerindeki gerilim düşümü de artar. Bundan dolayı iletkenin direnci belirlenmeli ve belirli sınırlar içinde tutulması önemlidir.

Maddelerin elektrik enerjisinin geçişine karşı gösterdikleri zorluk direnç olarak adlandırılır. Bütün iletkenler, üzerlerinden geçen elektrik enerjisine farklı miktarlarda zorluk gösterir. Yani bütün iletkenlerin direnci vardır. İletkenin boyu, dik kesit alanı (kalınlık) ve cinsine göre direnci değişir. Yalıtkan maddelerin direnci iletken maddelere göre çok fazladır. Bu nedenle yalıtkan maddeler elektrik enerjisini üzerlerinden geçirmezler.

Direnç ölçen aletlerden ohmmetre, ismini direncin birimi olan ohmdan almıştır. Direnç birimine, elektrik konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü Alman bilim insanı George Simon Ohm’un (Corc Zimon Om) adı verilmiştir. Ohm birimi bütün dünyada Ω sembolü ile gösterilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.