Ege Göçleri, göç eden kavimler ve o dönem devletlerinin özellikleri hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz

Ege Göçleri, göç eden kavimler ve o dönem devletlerinin özellikleri hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz
Ege Göçleri, göç eden kavimler ve o dönem devletlerinin özellikleri hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ege Göçleri, Ege Göçleriyle ilgili bilgilerimiz genellikle Anadolu, Kıbrıs, Suriye ve Mısır'daki krallıklara ait yazılı belgelere dayanmaktadır. Bu belgeler arasında Alaşya (Kıbrıs) Kralı ile Ugarit (Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki liman kenti) Kralı'nın birbirlerine gönderdikleri mektuplar dikkat çekmektedir.

Alaşya Kralı, “Kral, Ugarit Kralı'na şunları söyler: Sana selam olsun. Tanrılar sağlığını korusun. Sen bana şöyle yazdın. ‘Denizde düşman gemileri göründü.’ Eğer gemilerin göründüğü doğru ise çok dikkatli ol. Şehirlerinin etrafını tahkim et. Askerlerini ve savaş arabalarını oraya koy. Gayet dikkatli ve sıkı bir şekilde düşman piyadesini orada bekle.”

Ugarit Kralı, “Pederim Alaşya Kralı’na oğlun Ugarit Kralı der ki pederimin ayaklarına kapanırım. Pederime selam olsun. Pederim, işte düşman gemileri geldiler. Şehirlerimi ateşe verdiler. Ve onlar memlekette çirkin şeyler yaptılar. Pederim bilmiyor mu ki benim bütün askerlerim Hatti memleketinde ve bütün gemilerim Lukka memleketindedir? Onlar şimdiye kadar geri dönmediler ve memleket böylece kendi başına kaldı. Pederim bilsin ki bana gelen düşman gemileri yedi tanedir. Ve onlar bize kötülük etmişlerdir. Şimdi başka düşman gemisi varsa herhangi bir yolla bana bildir ki ben bileyim.” Ekrem Memiş, Eski Çağ Türkiye Tarihi, s. 162.

Cevap: O dönem devletleri birbirleriyle bir tehlike anında haberleşmekte yardım ve görüş isteyebilmekteydi. O dönem devletleri şehir devletleri şeklindeydi. Gemilerle gelen düşmanlar yüzünden yani siyasi olaylardan ötürü savaş nedeniyle göç olayı olmuştur.

Yukarıdaki mektuplardan Ege Göçleri sırasında deniz yoluyla göç eden kavimlerin çatışmalarla karşılaştığı ve devletlerin diplomatik ilişkiler kurduğu anlaşılıyor. Göç eden kavimlerin güvenlik önlemleri aldığı ve denizcilik yeteneklerinin önemli olduğu görülüyor. Bu tarihi belgeler, o dönemin sosyal ve siyasi dinamiklerine ışık tutuyor.

213
132
19
6
16
23
116
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum