Fazla yemenin zararları nelerdir

Fazla yemenin zararları nelerdir
Fazla yemenin zararları nelerdir, çok yemenin zararları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fazla yemek yendiğinde, mide hazım için daha çok enzime ihtiyaç duyar. Enzim üretmek vücut için oldukça güç olmakla beraber, kıymetli maddeler gerektirir. Sağlıklı bir insanın midesi 200-250 gr. yemeğin birinci hazmını, besinlere ve kişinin hazım gücüne göre 3-4 saat içinde gerçekleştirebilir. Bu miktarda yemeği hazmetmek için kalp zorlanmadan rahatça çalışacaktır. Bunun 2 katı yemek yendiğinde, yemeğin hazmedilmesi ve fazlalıkların kısmen depolanarak, kısmen çıkartılması için, kalbin 4-6 kat daha fazla çalışması gerekecektir.

Fazla yemenin zararları nelerdir

  • Obeziteye yol açar, fazla kilolarımız olur,
  • Obezite sonucunda karaciğer yağlanması olur,
  • Yürümekte ve nefes almakta zorlanma yaşanabilir.
  • Fazla yemek mideye zorluk çıkarır. Mide fazla gelen yemeği sindirmek için fazla asit salgılar bunun sonucunda mide hastalıkları meydana gelebilir.
  • Fazla yemek midenin tıka basa dolmasını sağlar. Bunun nedeni olarak mide kapakçıkları tahriş olur ve mide ağrısı, sancılar başlar.
  • Fazla yemek, obezite hastalığına neden olur. Vücutta aşırı yağlanma olur.

Çok yemekle kalp katı olur; nurunun kayıp olması tehlikesi vardır. Nitekim Peygamberimiz (sav) Efendimiz hazretleri buyurmuşlar ki,
“Kalblerinizi çok yemekle öldürmeyiniz. Ekinleri çok suyun öldürdüğü gibi, muhakkak fazla yemekle de kalb ölür.”

Çok yemekte a’zâların fitnesi ve fesadı vardır. Karınlar tok olunca, onun verdiği kuvvetle gözlerin günah şeylere bakması, kulakların günah şeyleri dinlemesi, ağızların fena faydasız ve boş sözleri söylemesi, ayakların günah yerlerine gitmesi ve ellerin de başkalarına zarar vermesi kolaylaşır ve çoğalır. Amma insanın karnı aç olursa, tabiatiyle bunların hiçbirisini yapmaya gücü yetmez.

Çok yemekte olanın ibadeti az olur. Zira beden ağırlaşıp, hemen uyku basar, havâs ve kuvasına fetret gelir ve leş gibi yatıp uyur. Halbuki, ibadet bir san’attır ki, onun dükkanı halvet ve yalnızlık, aletleri de gayret ve mücahededir. Patlamayan veya mermisi olmayan silah neye yarar!

90
56
214
21
10
11
1147
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.