Geçmişte gezegenlerle ilgili araştırma yapan Türk bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar

Geçmişte gezegenlerle ilgili araştırma yapan Türk bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar
Geçmişte gezegenlerle ilgili araştırma yapan Türk bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Geçmişten günümüze, astronomi ve diğer gök bilimleri ile ilgilenen birçok bilim insanı olmuştur. Bunlardan birçoğu da tarihte meşhur olmuş şahsiyetler arasında bulunan bilim insanları olarak bilinmektedir. Geçmişte gezegenler ile ilgili çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanları önemli bilgi ve bulgular elde etmişlerdir.

Geçmişte gezegenlerle ilgili araştırma yapan Türk bilim insanları, Biruni, Harezmi, Uluğ Bey, Ali Kuşçu olarak bilinmektedir. Bunlar özellikle Biruni dünyanın döndüğünü söyleyen ilk Müslüman bilim insanı olma özelliğine sahip olarak bilim tarihinde yerini almıştır. Bu bakımdan oldukça önemli bir yere sahip olan Biruni’nin eserleri günümüze kadar ulaşmıştır.

Ali Kuşçu: Gezegenlerin birbirlerine olan uzaklıklarını, gezegenlerin küresel yapısını, dünyada yaşanan yedi iklimi ve dünyanın şeklini anlattığı "Fethiye" isimli bir kitap yazmıştır. Aynı zamanda bu alanda hocalık da yapmıştır. Kendisi bir astronomi eğitmeniydi ve Fatih Külliyesinde dersler veriyordu.

Harezmi: Siddhanta'nın astronomik tabloları isimli bir çalışması vardır. Bu çalışmanın konusu gezegenlerdir. Harezmi döneminde sadece 5 adet gezegenin varlığı bilindiği için, bu gezegenlerin hareketleri ile güneşin ve ayın hareketleri de bu çalışmada yerini almıştır. İslam dünyasında astronomi alanında çığır açan bir çalışma olmuştur.

İbrahim Hakkı: Dünyanın enlem ve boylam çizgilerini oluşturmuş ve bunun yanında, Dünyamızın uydusu olan Ay'ın hareketleri üzerine çalışmalar yapmıştır.

17382
6353
9438
2871
2859
2889
9758
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
17 Yorum