George Orwell kimdir, kısa hayatı, edebi kişiliği ve eserleri

George Orwell kimdir, kısa hayatı, edebi kişiliği ve eserleri
George Orwell kimdir, kısa hayatı, eserleri nelerdir, hangi ülke vatandaşıdır, ne zaman ölmüştür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

George Orwell kısa hayatı

Hindistan’da doğdu. İngiliz edebiyatının en önemli isimlerindendir. Asıl
ismi Eric Arthur Blair’dir. Yazar, 1944 yılında yayımladığı “Hayvan Çiftliği” romanıyla
ünlendi. 1949 yılında yayımlanan “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” adlı
romanı da büyük başarı kazandı. Bu romanda olaylar, dünyanın sürekli birbiriyle
savaşan üç totaliter devletin egemenliğinde olduğu bir gelecekte geçer.
Orwell; bu eserle dünyayı, her şeyin tümüyle devletlerin kontrolünde olduğu
belleksiz ve muhalefetsiz bir toplum tehlikesine karşı uyarır. Bu kitabı yazarken
verem tedavisi gören Orwell, Londra’daki bir hastanede yaşamını yitirir. Yazar,
romandaki “big brother” karakteri ile tanınmıştır.

George Orwell uzun hayatı

George Orwell, ya da asıl adıyla Eric Arthur Blair (d. 25 Haziran 1903, Bihar; ö. 21 Ocak 1950, Londra), 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasındadır. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanı ve bu romanda yarattığı Big Brother (Büyük Birader) kavramı ile tanınır. Eserlerinde yer alan netlik, zeka, sosyal adaletsizliğe karşı farkındalık ve totalitarizme karşı duruşu onun imzası niteliğindedir. Orwell'in hayatı, sonradan yazılarını etkileyecek olan deneyimlerle doludur. Burslu okuduğu Eton Kolejinden mezun olduktan sonra, o sırada bir İngiliz sömürgesi olan Burma'da bulunmuş, kısa süreliğine buranın polis teşkilatında görev yapmıştır. Bu memuriyet döneminde şahit olduğu acımasız uygulamalar, emperyalizme karşı geliştirdiği derin öfkeye katkıda bulunmuştur. Gençlik döneminde Fransa'da bulunmuş, türlü mesleklerde çalışmış, para problemi gerek yazarlığa başlamadan önce, gerekse ilk yapıtlarını kaleme aldığı yıllarda yakasını bırakmamıştır.

George Orwell bir müddet maddi olarak sıkıntı çektikten sonra çok sevdiği yazar olan Jack London’ın izinden giderek yazar olmaya karar vermiştir. İspanya iç savaşında bir keskin nişancı tarafından gırtlağından vurularak ölümden dönmüştür. 21 Ocak 1958 tarihinde Londra’da veremden tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.

George Orwell roman, deneme ve fabl gibi çeşitli türlerde eserler vermiştir. Sade bir üslupla derin gözlem yeteneğini konuşturmuştur. 1934 yılında yayımladığı ‘Burma Günleri’ adlı romanı polis teşkilatında yer aldığı zamanlardaki gözlemlerini anlattığı otobiyografik eseridir.

George Orwell Kitapları

  • Paris ve Londra'da Beş Parasız (1933)
  • Burma Günleri (1934)
  • Papazın Kızı (1935)
  • Zambak Solmasın (1936)
  • Wigan İskelesi Yolu (1937)
  • Katalonya'ya Selam (1938)
  • Daralma (1939)
  • Hayvan Çiftliği (Bir Peri Masalı) (1945)
  • Neden Yazıyorum (1946)
  • Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1949)
  • Faşizm Kehanetleri (1930-1950)
  • Kitaplar ve Sigaralar (1938)
  • Katalonya'ya Selam(1938)

9
6
5
5
8
7
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.