Haritalarda hata türleri nelerdir

Haritalarda hata türleri nelerdir
Haritalarda hata türleri nelerdir, hangi haritalarda hata oranı fazladır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gerçek ve iz düşüm alan farkından kaynaklanan hata: Eğimli arazilerin yamaçları haritaya tam olarak aktarılamaz. Bu durum, çizimi yapılan alanın haritada hesaplanan alanı (iz düşüm alanı) ile gerçek alanı arasındaki farkı ortaya çıkarır. Örneğin Türkiye’nin gerçek alanı 814.578 km² iken iz düşüm alanı 779.452 km²dir.

Dünya’nın şeklinden kaynaklanan hata: Dünya’nın şeklinin küresel olması, Dünya yüzeyindeki bir alanın düzlem üzerine gerçeğine yakın bir şekilde aktarılmasını imkânsız hâle getirir. Bu nedenle tüm haritalar, Dünya yüzeyindeki gerçek görüntüsünün birebir aynısı değildir. Haritası çizilen alan büyüdükçe Dünya’nın şekline bağlı hata artar. Örneğin plastik bir topu ikiye kesip her iki parçasını bir masa üzerinde düzleştirmeye çalıştığınızda bunun mümkün olmadığını görürsünüz. Dünya’nın küresel şeklinden kaynaklanan hatalardan bazıları şunlardır: alanların değişmesi, uzunlukların değişmesi, açıların değişmesi (paralel ve meridyenlerin), şekillerin bozulması.

8
2
1
1
2
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.