Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol sözünün anlamı nedir

Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol sözünün anlamı nedir
Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol sözü kime aittir, Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol sözünün anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kısa açıklayacak olursak, sinirlendiğinde kendine ve nefsine hakim ol demek istiyor.

Mevlana'nın yedi öğüdünden bir tanesidir. Öfke, hiddet ve asabiyet gibi davranışlar herkesden önce insanın kendisine zararı olan davranışlardır. Insan bu durumun bilincinde olarak öfke ile yaptığı işin fayda yerine zarar getireceğini düşünmeli ve öfkeden uzak durmalıdır. Sinir ve kızgınlık karşısında sabretmek, insana affetme bilincini de kazandırır ki bu en büyük erdemlerden bir tanesidir.

İnsanların hayatında önemli dönüm noktaları bulunmaktadır. Büyüklerden dinlenen nasihatler de tecrübe kazanmak açısından faydalı olmaktadır. Kadim zaman Anadolu büyüklerinden ve erenlerinden olan Mevlana da insanlık için nasihatlerde bulunmuştur. Onlardan biri de hiddet ve asabiyette ölü gibi ol sözüdür.

Hiddet ev asabiyette ölü gibi ol derken, ölülerin sakin ve tepkisiz duruşlarına nispet edilerek öfkenin ve sinirlenmenin zararlı olacağı ve insani ilişkileri olumsuz etkileyeceği anlaşılmaktadır. Öfkeyle kalkan zararla oturur diyen atalarımız da aynı nasihati vermektedir. Bu nedenle hiddet, asabiyet, öfke insana yanlış işler yaptırabilir ve uzak durulması gereken davranışlardır.

2853
811
671
402
735
722
3072
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.