İnsanların hidrosfere etkileri nelerdir

İnsanların hidrosfere etkileri nelerdir
İnsanlar; okyanuslar, denizler, göller, akarsular ve yer altı sularının oluşturduğu hidrosferi etkilemektedir.

Bu etkilerin başında sanayi tesislerinin atık suları ile yerleşim birimlerinin kirli sularının akarsu, göl ve denizlere boşaltılmasıyla ortaya çıkan su kirliliğidir. Kirli akarsularla tarım alanlarının sulanması, toprağın ve yer altı sularının da kirlenmesine yol açmaktadır. Denizlerde petrol çıkaran platformlarda meydana gelen kazalar ve petrol tankerlerinin yaptığı kazalar sonucu meydana gelen petrol sızıntıları, son yıllarda çok ciddi boyutlarda çevre kirliliğine neden olmaktadır.

Örneğin 20 Nisan 2010’da Meksika Körfezi’nde açık deniz petrol platformunda meydana gelen patlama sonrası 87 gün boyunca petrol kuyusundan 62 bin varil ham petrol Meksika Körfezi’ne sızmıştır. Kaza sonucu oluşan kirlilik, körfezde ve çevresindeki doğal yaşama uzun süre zarar vermiştir. Bu tip kazalar, ekonomik anlamda büyük zararlara neden olmaktadır

Akarsular üzerine kurulan barajlar akarsuların doğal akışını durdurmakta, oluşan yapay göller vadideki bitki ve hayvan varlığını ortadan kaldırmaktadır. Örneğin barajlar, yumurtalarını akarsuların yukarı çığırına bırakan balık türlerinin yolculuğunu engelleyerek bu balık türlerinin üremesini olumsuz etkilemektedir.

İnsanların hidrosfere bir diğer etkisi de su kaynaklarının aşırı miktarda kullanılması sonucunda akarsu ve göllerin kurumasıdır. Kuruyan su kaynaklarındaki canlı yaşamı tamamen yok olurken kuruyan göl alanlarının çölleşmesi ve oluşan kumulların geniş bir alana yayılması, geniş bir bölgede yaşamın yok olmasına sebep olmaktadır.
Bunun en çarpıcı örneği, Orta Asya’daki dünyanın en büyük göllerinden biri olan Aral Gölü’nün %90 oranında kurumasıdır.

Hidrosfer su küre demektir. Dünya'daki bütün sular hidrosfere girer. Hidrosfer'in %97'sini denizler ve okyanuslar oluşturur. Hidrosfer, canlıların yaşam kaynağıdır. Hidrosferin kalınlığı deniz seviyesine göre +3810 m (Titikaka Gölü) ile -11033 m (Mariana Çukuru) arasında değişir. Ayrıca Hidrosfer sayesinde Güney Yarım Küre, Kuzey Yarım Küre'den serindir.

Hidrosfer'in Dünya üzerindeki yüzölçümü: 361.000.000 kilometrekaredir. Bunun 350.170.000'ı tuzlu sudur.

Hidrosfer üzerindeki 3 büyük okyanusun yüzölçümü aşağıdaki gibidir.

  • Büyük Okyanus (Pasifik) : 180.000.000 kilometrekare
  • Atlas Okyanusu (Atlantik) : 106.000.000 kilometrekare
  • Hint Okyanusu : 75.000.000 kilometrekare

201
0
5
1
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.