Kağıt para nasıl üretilir

Kağıt para nasıl üretilir
Paranın kağıttan imal edilmesiyle birlikte ortaya çıkan kalpazanlık mesleği, ülke ekonomilerinin kendini korumak için kağıt paraları özel yollarla üretmesine neden olmuştur. Çoğu insanın düşündüğünün aksine kağıt paralar normal kağıttan üretilmez.

Kağıt paranın hammaddesi nedir?

Günümüzde tüm dünya ülkeleri kağıt para basmakta ve basılan bu paraların orijinal olması için büyük bir emek harcanmaktadır. Paranın kağıttan imal edilmesiyle birlikte ortaya çıkan “kalpazanlık” mesleği, ülke ekonomilerinin kendini korumak için kağıt paraları özel yolarla üretmesine neden olmuştur.

Çoğu insanın düşündüğünün aksine kağıt paralar normal kağıttan değil, özel bir pamuk ve keten karışımından üretilir. Pamuk, keten ve diğer bazı “özel” kimyasalın karışmasıyla elde edilen para kağıdı, her insanın eline aldığında hissettiği ve bu histen büyük keyif aldığı özel bir yapıya sahiptir.

Kağıt paraların üzerine basılan çeşitli figürler, ilk olarak krom kaplanan plastik plakalar üzerinde bilgisayar teknolojisiyle desteklenen lazerler tarafından son derece hassas bir şekilde işlenir. Daha sonra kağıdın basılmasını sağlayacak kalıplar haline dönüşen bu plakalar, paranın taklit edilebilmesini zorlaştıracak birçok detay barındırır.

Paranın taklit edilememesi için ayrıca kağıdın üretim aşamasında da her darphanenin kendine has olarak geliştirdiği bir takım gizli tutulan işlemler vardır. Pamuk ve ketenden elde edilen kağıdın içerisine farklı renklerde sentetik parçacıklar konularak her paranın kendine has bir dokusu olması sağlanır.

Organik pamuğun dev kazanlarda su ile işlenmesinin ardından dev bıçaklar yardımıyla pamuk oldukça küçük parçacıklar halinde kesilir. Daha sonra çeşitli sıkıştırma ve pişirme işlemlerinden sonra saf pamuk içeren bir hamur oluşturulur ve bu pamuk hamuru keten ile karıştırılır.

Benzer bir takım işlemlerin ardından birbiri ile karışarak oldukça sert bir hamur haline dönüşen pamuk ve keten, üretim bandında inceltilerek para kağıdı haline getirilir. Ancak para kağıdının üretimi burada bitmez ve baskı aşamasından önce kağıdın üzerine bir takım özel boyalar ile çeşitli simgeler yerleştirilir.

Son olarak para kağıdının içerisine yaklaşık olarak 1 milimetre kalındığında şeritler yerleştirilir ve hazır hale gelen para kağıdının üzerine dijital baskı makineleri tarafından ilgili figürler basılır.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kağıt para (Banknot) basma yetkisi Merkez Bankasına aittir. Merkez Bankası tek başına devletin bir kuruluşu değildir. Bu kuruluş çok ortaklı bir kuruluştur. Hazinenin Devlet bankalarının ve özel bankaların sahip olduğu şu hisse şekildedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.