Kanın yapısını oluşturan kan hücreleri hangileridir

Kanın yapısını oluşturan kan hücreleri hangileridir
Kanın yapısını oluşturan kan hücreleri hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati sıvıdır. Normal bir erişkinin vücut ağırlığının ortalama 1/13’ünü kan oluşturmaktadır. 70 kg ağırlığındaki erişkinin vücudunda 5- 6 litre civarında kan bulunur. Latincede kana hema, kanı inceleyen bilim dalına ise hematoloji denir. Damarlar içinde sürekli hareket hâlinde canlı bir sıvı olan kan, plazma ve şekilli elementlerden (kan hücreleri) oluşur.

Kanda, yapı ve görevlerine göre alyuvarlar, akyuvarlar ve kan pulcukları olmak üzere üç çeşit kan hücresi bulunur.

Alyuvarlar(Eritrositler), Kan hücrelerinin büyük bölümünü oluşturmaktadır Hemoglobin taşıdıklarından dolayı kırmızı renkli görünmektedir.Alyuvarların en temel görevi olarak solunum gazlarının değişimidir.Çekirdekleri, ribozomları ve diğer hücresel organelleri yoktur.

Akyuvarlar(Lökositler), Kan dokunun çekirdekli hücreleridir. Vücut savunmasında görevlidirler.Akyuvarlar bağ doku içerisinde fazla miktarda bulunur.

Kan Pulcukları(Trombositler) , Kan pulcukları, damarların yaralanması durumunda tampon görevi görüp kanamayı durdurmaktadır.Kemik iliğinden oluşan hücre parçalarıdır.

55
54
53
53
53
53
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.