Kemiklerin görevleri nelerdir

Kemiklerin görevleri nelerdir
Kemiklerin görevleri nelerdir, kemikler vücudumuza ne verir, kemik çeşitleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yetişkin bir insan iskeletinin ana yapısını canlı ve dinamik bir yapı olan kemik doku oluşturur. Kemik dokunun %20-25’i su, %30’u organik madde, %45-50’si inorganik maddelerden oluşmaktadır. Kan damarları ve sinir hücreleri bakımından zengin olan kemik dokuda hücreler azınlıkta, hücreler arası maddeler çoğunluktadır. Kemik hücrelerine osteosit denir. Osteositler, kollajen yapıdaki ara madde (matriks) içinde bulunurlar. Kemik doku ara maddesi osein olarak adlandırılır. Ara madde hem organik hem inorganik maddelerden oluşur. Ara maddenin organik kısmını protein içerikli kollajen lifler, inorganik kısmını çok miktarda kalsiyum fosfat ve kalsiyum karbonat tuzları oluşturur.

Ara madde içinde az miktarda sodyum, magnezyum ve demir tuzları da bulunur. Ara madde, kalsiyum bakımından doymuş olduğundan kemik dokusu serttir. Çocuklarda kemikler daha esnektir ve kırılmaya karşı dirençlidir. Yaşla birlikte kemik dokudaki mineral tuz miktarı arttığından kemik dokunun sertliği, dolayısıyla kırılganlığı artar. Kemik dokunun yoğun ara maddesi kemik hücreleri tarafından salgılanır. Kemik hücreleri, kemik dokusundaki lakün adı verilen boşluklarda yer alır ve sitoplazmik uzantılarla birbirine bağlanır.

Kemiklerin görevleri nelerdir

  • Vücuda şekil verir ve desteklik sağlar.
  • Kaslarla birlikte vücudun hareket etmesinde görev alır.
  • Kas ve tendonların tutunma yüzeyini oluşturur.
  • Merkezî sinir sistemi organları ile kalp ve akciğer gibi yaşamsal organları korur.
  • Kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineralleri depolar.
  • Kemik iliği, kan hücrelerinin yapımında görev alır.

721
708
373
47
69
338
62
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.