Kesirlerin ondalık gösterimleriyle ilişkili çalışmalar yapan ve katkıda bulunan matematikçiler

Kesirlerin ondalık gösterimleriyle ilişkili çalışmalar yapan ve katkıda bulunan matematikçiler
Kesirlerin ondalık gösterimleriyle ilişkili çalışmalar yapan ve katkıda bulunan matematikçiler hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Ondalık sayılar 1400'lü yıllarda Gıyaseddin Cemşid tarafından geliştirilmiştir. Ancak bu sistemi Avrupa'da oturmasını ve yaygınlaşmasını sağlayan isim 1500'lü yıllarda yaşamış olan Simon Stevin'dir. Bunun yanında ilk noktalı kullanım Bartholomaeus Pitiscus adında bir Alman matematikçi tarafından geliştirilmiştir.

Matematik ile uğraşan ilk uygarlıklardan biri Sümerlerdir. Her ne kadar sayma sayılarını iyi kullanmış olsalar da bir bütünün parçası ile ilgili notasyon kuralları yoktu. Başka bir deyişle kesir için belli bir kuralları yoktu.

Ancak gelişen zaman bu ihtiyacı körükledi ve 1400'lü yıllarda Gıyaseddin Cemşid adında bir bilgin bilimsel ve ticari hesaplamalarda ondalık kesir sistemine benzeyen bir sistem kullandığı ortaya çıktı. Ancak Avrupa'da bu sistemi yerleştiren isim Simon Stefan'dır. O da bu sistemi günümüze kadar getirmiş önemli bir bilim insanıdır.

3191
1000
2914
245
258
407
3313
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
6 Yorum