Misafir kısmeti ile gelir atasözünün anlamı

Misafir kısmeti ile gelir atasözünün anlamı
Misafir kısmeti ile gelir, ev sahibi konuğu yük saymaz; konuğun geldiği o evde yiyecek bulunur; ya da beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir. Misafirin kısmetini Allah'ın göndermiş olduğuna inanılır.

Misafir kısmeti ile gelir, Türk-İslâm geleneğinde misafire hürmet en önemli erdemlerdendir. Zira misafir eve rızkı ile gelir. Misafirin bize yükleyeceği külfetlerden kaçınmamak gerekir.

Misafir gelen evde mutlaka birtakım imkânlar zorla­nır. Kişi ne kadar yoksul olsa da misafiri için köşede bu­cakta tuttuğu şeylerden bir ikram hazırlar. Zaten her ev­de misafir gelme ihtimaline karşı birtakım tedbirler de alınmış durumdadır. Misafir bu ikramdan birazını yerse de gerisi yine ev sahibinindir. Bu bakımdan asla misafir­den kaçınmamak gerekir. Misafirin geldiği ev bereketle­nir ve ev sahibi de bundan faydalanır. Dünyada öyle in­sanlar yaşamıştır ki misafirleri hiç eksik olmamış ve hat­ta misafir olmadan kendileri de sofraya oturmamışlardır. Misafirden kaçınmamak ve elden geldiğince ona ik­ramda bulunmak gerektiğini vurgulamak üzere söylenir.

Misafir kısmeti ile gelir atasözünün anlamı nedir

Geleneklerimiz ve dinimiz olan İslâm, yoldan gelene, yolcuya, konuğa gerekli ilgiyi göstermeyi ve ikramda bulunmayı emreder. Bu bakımdan evimizi konuğa açmalı, onu başımıza gelmiş bir külfet gibi görmemeliyiz. Eğer dinimizin buyurduğu gibi davranırsak misafiri ağırlamakta güçlük çekmeyiz, evimize bereket dolar. Çünkü ikram edene, sakınmadan verene, Yüce Allah misliyle verir. Dolayısıyla misafir kısmetini de getirmiş olur.

Misafir nedir, Konuk "Misafirler aslında bu odada ağırlanır ama biz şimdi rıhtıma çıkacağız.
Seyahat eden, Seyahat eden, yolcu, gezgin ve seyyah anlamındadır.
Yolculuk sırasında bir yere, bir kimsenin evine konan, Ziyaret amacıyla başka birisinin evine giden, konuk ve mihman anlamındadır.

Kısmet nedir, talih, kader, şans.
Bir ünlem. "Şimdiden belli değil, ya olur ya olmaz" anlamında bir seslenme sözü.
Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılama durumu.
Allah'ın bireylere uygun gördüğü yaşama durumu; nasip.

23
57
0
1
1
52
52
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.