Mustafa Kemal’in Maarif Kongresi’ni toplamasının nedeni

Mustafa Kemal’in Maarif Kongresi’ni toplamasının nedeni
Batı Cephesi’nde oldukça zor kosullarda bir savas yasanırken Mustafa Kemal’in Maarif Kongresi’ni toplamasının nedeni nedir? Sınıfta arkadaslarınızla tartısınız.

15-21 Temmuz 1921 tarihleri arasında yapılan Maarif Kongresi, yani Eğitim ve Öğretim Kongresi sırasında Kütahya-Eskişehir Muharebeleri yapılıyor, ordu geri çekiliyordu. Bu kritik ortamda böyle bir kongrenin yapılması Atatürk’ün eğitime verdiği önemi gösterir.

Kongrenin yapılmasının bir sebebi de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yani Ankara hükümetinin Anadolu’ya hakim olduğunu göstermek, gelecek için de bir yatırım yapmaktır. Nitekim Atatürk bu kongrede eğitimin durumu hakkında bilgi almıştır. Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda kadın ve erkek öğretmenleri beraber oturtarak inkılapçı bir ruh ortaya koymuş, insanların da bu konuda ne düşünebileceğini ölçmüştür.

Mustafa Kemal, cahillik ve ilkellikle savaşın en az düşmanla savaşmak kadar önemli olduğunu düşünüyordu. Bunun nedenini belirtiniz.

Atatürk düşmanlarla verdiği savaş kadar cahillikle de savaş vermiş, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine eriştirmek için çok uğraşmıştır. Eğitim ve öğrenimi kolaylaştırmak için Arap harflerinden Latin alfabeye geçilmiştir. Dünya ile aynı seviyeye ulaşmak için tüm benliğiyle uğraşmıştır. ''Hayata en hakiki mürşit ilimdir, fendir.'' Atatürk bir başöğretmen olarak bizler için mücadele etmiştir.

Mustafa Kemal, yeni Türkiye’nin nasıl bir eğitim anlayışına sahip olması gerektiğini düşünüyordu. Araştırarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. Eğitim milli olmalıdır.

2. Milli terbiye programında, milletimizin gelişmesine engel olan ve o güne kadar uygulanan eski eğitim içinde yer alan hurafeler ile bize uygun olmayan yabancı etkiler ister doğudan gelsin ister batıdan bulunmamalıdır.

3. Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara bilhassa varlığına ve birliğine saldıran yabancı güçler ve fikirlerle nasıl mücadele edecekleri öğretilmelidir. Bu bilgilere sahip olmayan fertlerden oluşan toplumlara hayat ve bağımsızlık hakkı yoktur.

4. Gelecek için hazırlanan vatan evlatlarına her türlü zorluk karşısında yılmamaları öğretilmelidir.

5. Aileler de çocuklarının gelecekleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamalıdır.

Mustafa Kemal ülkenin geleceğini öğretmenlere emanet etmiştir. Bunun nedenlerini tartışınız.

Mustafa Kemal ülkenin geleceğini öğretmenlere teslim etmiştir Çünkü bir milletin geleceğinin aydınlık ve parlak olmasını sağlayan değerli öğretmenlerimizdir Bir milleti cahillikten uzaklaştıran doğruları anlatan bize ilim öğreten , irfan öğreten kişiler öğretmenlerimizdir Bizler öğretmenlerimiz sayesinde daha gelişmiş bir millet oluruz Bunun için de Mustafa Kemal ülkenin geleceğini kıymetli öğretmenlere emanet etmiştir Öğretmen insan yetiştirdiği için , insana şekil verdiği için ve dünyadaki en zor iş de insan yetiştirmek , kültürlü insan yetiştirmek olduğu için Mustafa Kemal geleceğimizi öğretmenlerimize bırakmıştır. Ayrıca bu bu milletin başöğretmenidir
Onun neden öğretmenlere güvendiğini ve geleceğimiz neden onlara emanet ettiğini şu sözlerinden de anlayabiliriz

  • Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır. Öğretmenler!…
  • Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.
  • Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.
  • Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır.
  • Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.
  • Herkesin kendine göre bir zevki vardır. Kimi bahçe ile meşgul olmak, güzel çiçekler yetiştirmek ister. Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır.''

76
0
0
0
0
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.