Müzzemmil suresinde Kur’an’ı yavaş yavaş ve düzgün bir şekilde okumamız emredilmektedir

Müzzemmil suresinde Kur’an’ı yavaş yavaş ve düzgün bir şekilde okumamız emredilmektedir
Müzzemmil suresinde Kur’an’ı yavaş yavaş ve düzgün bir şekilde okumamız emredilmektedir. Bu emrin, okuduğunu anlama ile ne ilgisi olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

- Herkes şunu çok iyi bilir ki, herhangi bir yazıyı hızlı okumak ile yavaş okumak arasında çok fark vardır. Yavaş okumak, yazılanları kavramaya büyük katkısı vardır.

- Bununla beraber, bu ayetin manası konusunda farklı yorumlar vardır:

a) İbn Abbas ve Zeyd b. Eslem’e göre bunun manası: “Kur’an’ı hakkıyla tebyin et! Yani harflerinin, kelimelerinin hakkını vererek oku!"

b) Said b. Cübeyr’e göre, manası: “Kur’an’ı gereği gibi tefsir et!”

c) "Kur’an’ı nazmına uygun şekilde, bir kelimeyi bile yerini değiştirmeden; öne almadan veya geriye bırakmadan oku!"(bk. Maverdi, ilgili ayetin tefsiri)

d) Bazılarına göre, “Kur’an’ı; harekelerinin, kelimelerinin, harflerinin hakkını vererek (tecvitle) oku!”(Zemahşeri, Razî, ilgili yer)

- Bu yorumları genel olarak ikiye ayırmak mümkündür: Biri, Kur’an’ın lafızlarını tecvit kuralına uygun olarak yavaş yavaş okumak. Diğeri, Kur’an’ın manasını tefsir edip açıklamak.

- Kur’an’ı tertil ile yavaş yavaş okumak, okuyanın kalbine ayetlerin inceliklerinin ve hakikatlerinin doğmasına vesile olur

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.