Nas Suresi okunuşu ve anlamı nedir

Nas Suresi okunuşu ve anlamı nedir
Nas Suresi okunuşu ve anlamı nedir, nas suresinin faziletleri nedir detaylar haberimizin devamında...

Nâs suresine adını veren “Nâs” kavramı, insanlar anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’in 114. ve sonuncu suresi olan Nâs suresi, 6 ayettir. Surenin Mekke Dönemi’nde nazil olduğunu söyleyen âlimler yanında, Medine Dönemi’nde nazil olduğu görüşünde olan âlimler de vardır.

Nâs suresine, Felak suresi ile birlikte “Muavvizeteyn sureleri” denilmektedir. Muavvizeteyn, “iki sığınılan” demektir. Nâs suresinde kötü insanların, cinlerin ve şeytanların şerrinden Allah’a (c.c.) sığınılması gerektiği hatırlatılmaktadır. Çünkü bunlar, insanın kalbine vesvese vermekte, onu kuruntu ve şüphelere sevk etmektedir. Öyleyse insan, bütün kötülüklerden ve kötü varlıklardan Allah’a (c.c.) sığınmalıdır. Bilmelidir ki Allah (c.c.) dilemedikçe hiç kimse, bir başkasına zarar veremez.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Felâk ve Nâs surelerini okuyarak kötülüklerden Allah’a (c.c.) sığınmayı ilke edinmiştir. Hz. Aişe’nin (r.a.)* haber verdiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.), rahatsızlandığında ya da yatağa gireceği zaman İhlâs, Felâk ve Nâs surelerini üç kez okur ve avuçlarına üflerdi. Sonra da ellerinin yetiştiği yere kadar vücudunu sıvazlardı.

Nas Suresi Türkçe Okunuşu

Kul eûzü birabbinnâs. Melikinnâs. İlâhinnâs. Min şerril vesvâsil hannâs. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâs. Minel cinneti vennâs.

Felak Suresi Arapça Okunuşu

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِۙ ﴿١﴾ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَۙ ﴿٢﴾ وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ اِذَا وَقَبَۙ ﴿٣﴾ وَمِنْ شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِۙ ﴿٤﴾ وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ اِذَا حَسَدَ ﴿٥

Nas Suresi Anlamı

“İnsanların kalplerine vesvese veren, (insanların Allah’ı andığı zaman) gizlenen, gerek cinlerden gerekse insanlardan olan her şeytanın şerrinden insanların Rabb’ine, insanların Melik’ine, insanların İlahı’ına sığınırım.”

Nas Suresi Faziletleri

Nâs sûresinin faziletine dair birçok rivayet nakledilmiştir. Genellikle İhlâs ve Felak sûrelerinin de yer aldığı rivayetlerde Muavvizât'ın Kur'an'ın üçte birine denk gelen fazileti, şifa verici ve koruyucu özellikleri, yatmadan önce ve her namazdan sonra okunmasının gereği vurgulanmaktadır. Hz. Âişe'den nakledilen bir hadise göre Resûlullah rahatsızlık zamanında ve gece yatağa gireceği sırada İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini üç defa okuyup avuçlarına üfler ve elleriyle bütün vücudunu sıvazlardı (Buhârî, "Feżâʾilü'l-Ḳurʾân", 14; Ebû Dâvûd, "Edeb", 98; sûrenin faziletiyle ilgili diğer rivayetler için bk. Şevkânî, V, 518-519; İbrâhim Ali es-Seyyid Ali Îsâ, s. 414-437).

Kaynak:Eğitim Sistem

41
300
8
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.