Orhan Pamuk kimdir, kısa hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve kitapları

Orhan Pamuk kimdir, kısa hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve kitapları
7 Haziran 1952 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Gerçek adı Ferit Orhan Pamuk'tur. Kalabalık bir aile yapısında dünyaya gelmiş ve yetişmiştir. 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç kişilerden biri olmuştur.

Orhan Pamuk Kısa Hayatı

İstanbul’da doğdu. Yazarlığa 1974 yılında başladı. 1979 yılında ilk romanı olan Karanlık ve Işık ile katıldığı Milliyet Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Bu romanı ancak 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları adıyla yayımlandı. 1983 yılında bu kitapla Orhan Kemal Roman Ödülü’ne layık görüldü. Pamuk’un daha sonra yazdığı kitaplar da çok sayıda ödül kazandı. İkinci romanı olan Sessiz Ev 1984 yılında Madaralı Roman Ödülü’nü kazandı. 2002 yılında yayımlanan Kar romanı, Amerika’da 2004 yılında “yılın en iyi 10 kitabından biri” olarak gösterildi. 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tarihe geçti.

Orhan Pamuk Uzun Hayatı

İstanbul'un Nişantaşı semtinde büyümüştür. Gençlik yıllarında ressamlık yaparak kendini geliştirmiştir. İstanbul'da Amerikan Lisesi olan Robert College'de, Üniversiteyi de İstanbul Teknik Üniversitesinde mimarlık bölümünde okumaya başladı fakat okulu bitirmeden bıraktı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik okudu ama bu bölüm üzerine de hiç çalışmadı. Okuduğu bütün bu bölümlere rağmen, en son olarak yazı yazmayı tercih etti ve 23 yaşında yazarlığa başladı.

Türk Edebiyat tarihinin en usta yazarlarından biridir. Özellikle de son zamanlarda Türkiye'deki en büyük yazar olarak tanıtabiliriz. Son günlerde Dünyada da saygınlığını ispat etmiş ve sürekli olarak ödüller almakta ve her geçen gün kendini geliştirmektedir. Almış olduğu ödüllerden en saygın olanı 2006 yılında almış olduğu “Nobel” Ödülüdür. Türk tarihinde bu ödülü almaya hak kazanan tek Türk'tür. Bu ödülü en genç yaşta alan kişilerden biridir. Orhan Pamuk'un eserleri dünya da altmış dile çevrilmiştir ve yüzden fazla ülkede yayımlanmıştır. Ayrıca Orhan Pamuk'un eserleri on bir milyondan fazla baskı yaparak büyük bir başarı elde etmiştir. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl verilen Nobel Edebiyat Ödülünü aldıktan sonra “TIME” dergisince dünyanın en etkili 100 insanından birisidir.

Orhan Pamuk'un kitaplarından bahsedecek olursak; ilk kitabını 1979 yılında “Karanlık ve Işık” adını vererek yayımlamıştır. Daha sonraki eserleri de, Cevdet Bey Ve Oğulları, Sessiz Ev, Yeni Hayat, Gizli Yüz, Beyaz Kale, Kar, Kar / Sert Kapak, Öteki Renkler, Kara Kitap ve Benim Adım Kırmızı’dır. Kitaplarının yanı sıra Öteki Renkler ve Gizli Yüz adlı filmlerinde senaryolarını yazmıştır.

Orhan Pamuk yazdığı kitaplar sayesinde Nobel Ödülünün yanı sıra, Milliyet Roman Yarışmasında birincilik, Orhan Kemal Roman Ödülü, Madaralı Roman Ödülü, Prix De La Decouverte Europeenne, Independet Award For Foreıgn Fıctıon, 2010 yılında ABD'de en iyi on kitaptan biri seçilmiştir. Ayrıca Intrernatıonal IMPAC Dublin Lıterary Award ve TIME dergisi tarafından da 2006 yılında Dünyamızı Şekillendiren 100 kişi arasına girmeyi başararak büyük başarıya imza atmıştır.

Nobel Ödülü

Orhan Pamuk 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tarihe geçmiştir. Akademi'nin 12 Ekim 2006 günü saat 14:00 civarında yayınladığı, “2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir” şeklindeki basın bildirisiyle Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verildiği resmen açıklandı.

Pamuk 7 Aralık 2006'da, İsveç Akademisi'nde Babamın Bavulu başlığı altında hazırladığı Nobel konuşmasını Türkçe yaptı, Türkçe bilmeyen izleyiciler ellerindeki çeviri metinden konuşmayı takip etti, birçok televizyon kanalı konuşmasını canlı yayınladı

Orhan Pamuk ödülünü 10 Aralık 2006 günü Stockholm Konser Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde İsveç kralı XVI. Carl Gustaf'ın elinden aldı. Tören sırasında yanında kızı Rüya Pamuk vardı.

Orhan Pamuk'un romancılığı

Orhan Pamuk'un romancılığı postmodern roman kategorisinde değerlendirilmektedir.
Eleştirmen Yıldız Ecevit Orhan Pamuk'u Okumak adlı kitabında onun avangard romancılığını değerlendirmektedir. Özellikle Beyaz Kale, Kara Kitap, Yeni Hayat, Benim Adım Kırmızı'dan yola çıkarak bize kendisini ve olayların gelişimini anlatır. Aynı şekilde edebiyat tarihçisi Jale Parla da Don Kişot'tan Günümüze Roman adlı kapsamlı yapıtında, Benim Adım Kırmızı'dan hareketle Orhan Pamuk'un eserlerini karşılaştırmalı edebiyat bağlamında irdeler. Parla'ya göre Pamuk, Türk romanının aldığı önemli dönemeçlerin sahibi olan bir yazardır.
Doğu-batı sorunsalıyla estetik düzeyde hesaplaşmaya yönelen Ahmet Hamdi Tanpınar ve Oğuz Atay gibi önemli yazarlardan birisidir Pamuk, bu sorunsalı kültürel ve felsefi içerimleriyle edebiyatına taşımış, özellikle Kara Kitap'ta bu tema bağlamında önemli, çok katmanlı bir edebi metin örneği sergilemiştir.

Orhan Pamuk'un eserleri

  • Cevdet Bey ve Oğulları, Karacan Yayınları, 1982
  • Sessiz Ev, Can Yayınları, 1983
  • Beyaz Kale, Can Yayınları, 1985
  • Kara Kitap, Can Yayınları, 1990
  • Gizli Yüz, Can Yayınları, 1992
  • Yeni Hayat, İletişim Yayınları
  • Benim Adım Kırmızı, İletişim Yayınları, 1998
  • Öteki Renkler, 1999
  • Kar, İletişim Yayınları, 2002
  • İstanbul: Hatıralar ve Şehir, Yapı Kredi Yayınları, 2003
  • Babamın Bavulu, İstanbul, İletişim Yayınları, 2007
  • Masumiyet Müzesi, İletişim Yayınları, 2008
  • Manzaradan Parçalar, 2010
  • Saf ve Düşünceli Romancı, İletişim Yayınları, 2011
  • Şeylerin Masumiyeti, İletişim Yayınları, 2012
  • Ben Bir Ağacım, Yapı Kredi Yayınları, 2013
  • Kafamda Bir Tuhaflık, Yapı Kredi Yayınları, 2014
  • Kırmızı Saçlı Kadın, Yapı Kredi Yayınları, 2016
  • Hatıraların Masumiyeti, Yapı Kredi Yayınları, 2016
  • Balkon, Yapı Kredi Yayınları, 2018
  • Turuncu, Yapı Kredi Yayınları, 2020
  • Veba Geceleri, Yapı Kredi Yayınları, 2021
  • Uzak Dağlar ve Hatıralar, Yapı Kredi Yayınları, 2022

2
1
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.