Orhun Yazıtlarına göre Türk devletlerinde kağanlar gücünü nereden almaktadır

Orhun Yazıtlarına göre Türk devletlerinde kağanlar gücünü nereden almaktadır
Orhun Yazıtlarına göre Türk devletlerinde kağanlar gücünü nereden almaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türk toplumunda Gök Tanrı inancı bulunmaktadır. Gök Tanrı inancı ile birlikte kut anlayışı edinilmiş ve yönetim hakkının hakana, kağana ilah tarafından verildiğine inanılmaktadır. Türk tarihi ve kültürü başta Orhun yazıtları olmak üzere Yenisey ve diğer yazıtlar sayesinde büyük bir ölçüde ortaya çıkarılmıştır. Türk yazıtlarına göre hakimiyet, Türk kağanlarına, hanlarına tanrı tarafından bir görev olarak verilmektedir.

Yazıtlara göre dünya hâkimiyeti, Tanrı tarafından Türk kağanlarına bir görev olarak verilmiştir

Yazıtlarda ilk Türk devletlerindeki egemenlik anlayışının ilahi kaynaklı olduğu anlatılmıştır. Kısaca Türk devletlerinde kağanlar gücünü Tanrı’dan almaktadır.

Orhun Yazıtlarında bu şu ifadelerle belirtilmiştir.

“Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağan’ı, bu zamanda oturdum.” ve “Türk milletinin adı sanı yok olmasın diye babam kağanı, annem hatunu yükseltmiş olan Tanrı, il veren Tanrı”

131
307
64
215
1134
90
172
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum