Sağlıklı olmak ne demektir, niçin önemlidir

Sağlıklı olmak ne demektir, niçin önemlidir
Sağlıklı olmak ne demektir, niçin önemlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği tanıma göre sağlık; yalnızca hasta veya sakat olmamak değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hâlidir. Yani, insanların bedence hasta ya da sakat olmaması yeterli değildir. Ruhsal açıdan dengeli, çevresiyle uyumlu, zorluklara karşı dirençli olunmalıdır.

Kültürel ve sosyal çevresinden olumlu yönde etkilenmiş kişiler için sosyal iyilikten söz edilebilir. Eğitim düzeyi düşük, ekonomik düzeyi düşük, yetersiz beslenme koşullarındaki toplumlarda sağlık düzeyi de düşük olur. Hastalıkların oluşumunda sosyal ve kültürel faktörler de rol oynar. Bedensel sağlığı etkileyen fiziksel ve biyolojik nedenlerin yanında sosyal olaylar da göz önünde bulundurulmalı­dır.

Örneğin, yoksul ve eğitimsiz toplumlarda, beslenme bozukluklarına bağlı hastalıklar, daha sık görülmektedir. Yine toplumların yanlış inanışları da hastalıklara ve ölümlere yol açabilmektedir. Örneğin, ishalli bebeklere su verilmesinin yanlış olduğu düşüncesiyle su verilmemesi, her yıl bin­lerce ishalli bebeğin ölümüne yol açmaktadır.İnsan davranışlarının belirlenmesinde sosyal ve kültürel faktörler büyük bir rol oynamaktadır. Ancak sağlık konusunda, sosyal ve kültürel faktörlerin insan davranışlarını olumlu yönde etkile­mesi daha uygundur. Sosyal ve kültürel faktörlerin bilimsel düşünce ışığında değiştirilmesiyle sağlığın daha iyiye götürülebilmesi mümkündür.Kişiler arasında kendi hastalığını kabul etme konusunda farklılıklar vardır. Bu farklar, büyük ölçüde sosyal ve kültürel etkilerle ortaya çıkar. Bir bölgede çok sık rastlanan sağlık sorunları, ar­tık kişiler açısından bir hastalık gibi kabul edilmeyebilir.

17
132
7
11
55
6
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.