Secde suresi kaçıncı cüzde, kaçıncı sayfada

Secde suresi kaçıncı cüzde, kaçıncı sayfada
Secde suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada, Secde suresi fazileti ile ilgili hadisler ve rivayetler, Secde suresi kaç sayfadan oluşur, Secde suresi toplam kaç sayfa, Arapça 414 nasıl yazılır detaylar haberimizde...

Secde suresi 414. sayfadan başlar ve 416. sayfada biter, 21. cüzde yer almaktadır. Secde sûresi Mekke’de nâzil olmuştur. 30 âyettir. 15. âyetinde yer alan tilâvet secdesi emri sebebiyle bu sûreye, “Secde” ismi verilmiştir. Resmî tertîbe göre 32, iniş sırasına göre 75. sırada yer alır. Mushaftaki sıralamada otuz ikinci, iniş sırasına göre yetmiş beşinci sûredir. Mü’minûn sûresinden sonra, Tûr sûresinden önce Mekke’de inmiştir. 16-20 veya 18-20. âyetlerinin Medine’de nâzil olduğuna dair rivayetler de vardır.

Secde sûresi konusu nedir

Sûre, Kur’ân-ı Kerîm’in Allah Teâlâ’dan gelen ilâhî bir kelâm olduğunda şüphe bulunmadığını ikrâr ile başlar. Cenâb-ı Hakk’ın “yaratma” sıfatının tecellîlerine, kâinatı idâre tarzına ve O’nun kudret, azamet ve cemâl tezâhürlerine temas eder. Şirki reddedip tevhîdi ispat eder. İnsanın değersiz bir sudan başlatılıp mükemmel bir şekle büründürülmesini hatırlatarak onu şükre ve mesuliyetini idrâke davet eder. Zira ölüm gerçeği ile birlikte dünya safhası kapanmış, âhiret sayfası açılmış olacak ve orada herkes yaptıklarına göre iyi ya da kötü bir muameleye tâbi olacaktır. Nitekim daha önce Hz. Mûsâ’nın daveti de bu istikâmette olmuştur. Sûre, önceden gelip geçen toplumların hallerinden ibret almayı ve yağmurun yağıp bitkilerin bitmesi gibi Allah’ın varlık delilleri üzerinde tefekkür ederek hak bâtıl mücâdelesinde mü’minlerin gâlip gelip kâfirlerin hezîmete uğrayacağı müjdesiyle nihâyete erer.

Arapça 414 nasıl yazılır : ٤١٤

Secde suresinin fazilet ve sırları

  • Resûlullah (s.a.s.), Cuma günleri sabah namazında bazan Secde ve İnsan sûrelerini okurdu. (Müslim, Cuma 64)
  • Yine gelen rivayetlere göre Efendimiz (s.a.s.) Secde ve Mülk sûrelerini okumadan uyumazdı. (Dârimî, Fezâilü’l-Kur’an 19)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim evinde Secde suresini okursa, üç gün evine şeytan giremez." (Deylemi Müsnedül-Firdevs 5/15)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim yatsıdan sonra Mülk ve Secde surelerini okursa, bu iki sureyi Kadir gecesinde okumuş gibi sevap almış olur." (Tirmizi, Fedaiü’l-Kur’an, 8)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "O ikisi (yani Secde Suresi ile Mülk suresi) Kuran’daki her sureden altmış derece üstün kılındı."(Darimi Fedaü’l-Kuran, 19, no 3415)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Secde ve Tebareke surelerini okumadıkça uyumazdı.(Tirmizi, Fedaiü’l-Kuran,9: Darimi, Fedaiü’l-Kuran, 19: Ahmed bin Hanbel, Müsned, 3/340: Hakim, Müstedrek, 2/412: İbni Sunni 251)
  • Halid bin Ma’dan (Radıyallahu Anh) şöyle dedi:
    – Kurtuluşa götüren "Secde suresini" çok okuyun.Çünkü bana ulaşan habere göre, adamın biri yalnız ve yalnız bu Secde suresini okur ve başka sureleri okumaya vakti kalmazmış O, günahları da çok olan biriymiş. Okuduğu bu secde suresi hayattayken kendisini okumuş olan o kimseye şefaatçi olmak üzere Allah’u Tealaya şöyle yalvarmış:

    -"Ya Rabbi! Bu kulunu bağışla. O beni çok okurdu. Allah’ım, eğer ben senin Kitab’ından değilsem beni ondan sil!" diyerek mücadelede eder. O, kuş misali kanadını onun üzerine gerer. Böylece ona şefaat edip onu kabir azabından korur. Allah’u Teala bu surenin şefaatını kabul etmiş ve şöyle buyurmuştur:
    -"Kulumun her günahına karşılık bir sevap yazın ve derecesini bir derece yükseltin."(Darimi, Fedailü’l-Kuran, 19, no.3411, 3413)

    Bu haberin benzeri Tebareke Suresi hakkında da vardır. Bu sebeple (Halid (Radıyallahu Anh) bunları okumadıkça gecesini geçirmezmiş.

Rivayet edildi ki:

  • Kabir azabından korunur.
  • Bu sureyi okuyanın kalbinde ve kabrinde büyük bir nur olur.
  • Münker ve Nekir meleklerinin dehşetinden kurtulur.
  • Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in seferde bile terk etmediği bir sünneti işlemiş olur.
  • Secde suresini kıyamet gününde mahşer yerine iki kanatlı olarak gelir. Bu sure-i şerifeyi okumayı adet haline getiren kimseyi mahşer yerinin şiddetli hararetine karşı gölgeler. Mahşer halkını sıcaktan kavuran ve herkesin tepesinin üzerine yaklaşan güneşe Secde suresi şöyle der:" Ey güneş! Benim sakladığım kimseye ışığını iletmek için asla yol bulamazsın."
  • Sebebi bilinmeyen hastalıklar ve baş ağrıları için şifa olur.
  • Secde suresinin 7-9. ayetleri cam bir kap içerisine yazılıp, zemzem suyu ile doldurulur, her gün o sudan çocuklara içirilir ve yediği yemeklere katılırsa, bu çocuklar Allah’ın yardımıyla daha güzel gelişir ve hastalıklardan da korunur.

İlgili Haberler
57
4
4
3
3
38
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.