10. Sınıf Meb Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 193-195 Cevapları

MEB Yayınları 10. sınıf Coğrafya ders kitabı 193, 194 ve 195. sayfa cevapları. Gelecek derse hazırlık etkinliği, performans çalışması, analitik puanlama anahtarı ve öz değerlendirme formu cevapları yer almaktadır.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları | MEB Yayınları Sayfa 193

Deprem, farklı ülkelerde farklı yöntemlerle yönetilen bir afettir. Türkiye ve Japonya örneği, afetle mücadelede bina güvenliği, eğitim ve teknolojinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.


Gelecek Derse Hazırlık

Soru: Afet türü seçerek farklı ülkelerdeki mücadele uygulamalarını inceleyiniz.

Cevap: Bu çalışmada afet türü olarak depremi seçtim ve çalışmamı bireysel olarak planladım. Öncelikle depremin nedenleri ve etkileri hakkında bilgi topladım, ardından depremle mücadele konusunda uygulamaları bulunan Türkiye ve Japonya’yı incelemeye karar verdim.

Türkiye’de depremle mücadelede kentsel dönüşüm projeleri, depreme dayanıklı bina yönetmelikleri, AFAD’ın afet eğitimi ve tatbikat çalışmaları, toplanma alanlarının belirlenmesi gibi uygulamalar öne çıkmaktadır. Japonya’da ise depremler çok sık yaşandığı için çok katı yapı standartları, ileri teknolojiye dayalı erken uyarı sistemleri, deprem ve tsunami tatbikatları ve toplumun disiplinli şekilde kurallara uyması dikkat çekmektedir.

İki ülkeyi karşılaştırdığımda, Türkiye’nin son yıllarda hazırlıklarını artırdığını; Japonya’nın ise teknolojiyi ve toplumsal bilinci daha etkili kullandığını söyleyebilirim. Sunumumda, afetlere karşı en etkili yolun hazırlıklı olmak ve bilinçli toplum oluşturmak olduğunu vurgulayacağım.


Performans Çalışması – Sunum Hazırlama

Cevap: Hazırladığım sunumda Türkiye ve Japonya’nın depremle mücadele uygulamalarını karşılaştırmalı bir tablo hâlinde ele aldım. Türkiye’de bina güçlendirme çalışmaları, AFAD eğitimleri, okullarda tatbikatlar ve afet sonrası barınma çözümleri ön plandadır. Japonya’da ise deprem ve tsunami erken uyarı sistemleri, tahliye planları, düzenli halk tatbikatları ve afet sonrası hızlı yeniden inşa süreci öne çıkmaktadır.

Sunumun sonunda, iki ülkede de sağlam yapılaşma, eğitim ve planlamanın ortak nokta olduğunu; Japonya’nın ise teknoloji ve disiplinli toplum yapısıyla bir adım önde olduğunu belirttim. Bu örneklerden yola çıkarak, ülkemizde afet bilincinin artırılmasının afete dirençli bir toplum için vazgeçilmez olduğunu ifade ettim.


Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı – Öz Değerlendirme

Cevap: Bu çalışmada bilgi toplama, bilgileri düzenleme, ülkeler arasında ilişki kurma, sonuç çıkarma ve sunum yapma aşamalarını eksiksiz yerine getirdiğimi düşünüyorum. Farklı kaynaklardan yararlanarak güvenilir bilgiler topladım, karşılaştırma tablosu oluşturdum ve sunum sırasında öğrendiklerimi açık ve anlaşılır biçimde ifade ettim. Bu nedenle çalışmamın “çok iyi” düzeyde olduğunu değerlendiriyorum.


10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları | MEB Yayınları Sayfa 194

Bu çalışmada bilgileri düzenleme, ilişki kurma, sonuç çıkarma ve sunum yapma ölçütlerinin büyük bölümü başarıyla yerine getirilmiştir. Toplam puan: 90 olarak değerlendirilmiştir.


Performans Çalışması – Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı

Bilgileri Düzenleme

Toplanan bilgiler düzenli, açık ve anlaşılır şekilde sınıflandırılmıştır.
Çalışma konusu ile ilgili bilgiler mantıklı bir sıra içinde sunulmuştur.
Puan: 20


İlişki Kurma

Seçilen afet türü (deprem) ile ülkelerin uyguladığı mücadele yöntemleri arasında doğru ve güçlü ilişkiler kurulmuştur.
Türkiye ve Japonya örnekleri karşılaştırmalı biçimde ele alınmıştır.
Puan: 20


Sonuç Çıkarma

Ülkelerin afetle mücadele uygulamalarından anlamlı sonuçlar çıkarılmıştır.
Depreme karşı en etkili yaklaşımın sağlam yapı, eğitim, tatbikat ve planlama olduğu vurgulanmıştır.
Puan: 10


Sunum Yapma

Sunum yalın, akıcı ve anlaşılır bir anlatımla yapılmıştır.
Karşılaştırma tablosu ve açıklamalar sunumu desteklemiştir.
Puan: 20


Toplam Puan 20 + 20 + 10 + 20 = 90 PUAN


10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları | MEB Yayınları Sayfa 195

Öz değerlendirme sonucunda, çalışmanın hedeflere büyük ölçüde ulaştığı; sınırlı kalan kısımların ise tekrar ve öğretmen desteğiyle geliştirilebileceği görülmüştür.


Öz Değerlendirme Formu

Soru: Aşağıdaki ölçütleri “Evet / Kısmen / Hayır” şeklinde işaretleyiniz.

  1. Çalışma yapmak istediğim afet türünü seçtim. → Evet
  2. Seçtiğim afet türüyle mücadele uygulaması geliştiren en az iki ülke belirledim. → Evet
  3. Belirlediğim ülkelerdeki uygulamaları inceledim ve farklı kaynaklardan yararlandım. → Evet
  4. Topladığım bilgileri karşılaştırarak tablo oluşturdum. → Kısmen
  5. Karşılaştırma tablosunu sınıf ortamında sundum. → Evet

Çalışmanız Hakkındaki Görüşleriniz

Çalışmam sırasında öğrendiğim bilgiler:

Deprem riskinin azaltılmasında sağlam yapılaşma, eğitim, tatbikat ve erken hazırlığın belirleyici olduğunu; farklı ülkelerin bu süreci farklı yöntemlerle yönettiğini öğrendim.


Çalışmam sırasında zorlandığım yerler:

Bilgileri sınıflandırmak, tabloya kısa ve net şekilde aktarmak ve ülkeler arasındaki benzer–farklı yönleri dengeli yorumlamakta zorlandım.


Çalışmamı yeniden yapacak olsaydım dikkat edeceğim hususlar:

Kaynak çeşitliliğini artırır, notlarımı başlıklar hâlinde tutar ve tabloyu daha sade, maddelerle hazırlardım.


Soru: “Hayır” ve “Kısmen” işaretlenen konular için neler yaparsınız?

Cevap: Eksik gördüğüm başlıkları tekrar eder, karşılaştırma yapma becerimi geliştirmek için örnek tablolar inceler ve öğretmenimden geri bildirim alarak çalışmamı iyileştiririm.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri