11. Sınıf MEB Fizik Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları 2026-2027 - Newton’un Etki-Tepki Yasası

11. Sınıf MEB Fizik Ders Kitabı 2026-2027 Sayfa 51 cevaplarında sandığın hareketi ile top-cam, çekiç-çivi ve araç-sinek örnekleri Newton’un Etki-Tepki Yasasına göre değerlendiriliyor.

11. Sınıf MEB Fizik Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları, 18. ve 19. Alıştırmada yer alan Newton’un III. Hareket Yasası sorularının çözümlerini içermektedir. Etki-tepki kuvvetlerinin neden birbirini dengelemediği ve günlük yaşam örneklerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği açıklanmaktadır.

11. Sınıf MEB Fizik Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları

Etki ve tepki kuvvetleri her zaman eşit büyüklükte ve ters yönlüdür. Buna rağmen farklı cisimlere etki ettikleri için birbirlerini yok etmezler. Bu ayrım, Newton’un Üçüncü Hareket Yasasını doğru anlamak için önemlidir.


11. Sınıf MEB Fizik Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları

18. Alıştırma

Soru: Ahmet’in sandığı harekete geçirmesi mümkün müdür? Ahmet’in görüşlerini değerlendirerek varsa hatalı noktaları düzeltiniz. Cevap: Evet, sandığı hareket ettirebilir. Ahmet’in sandığa uyguladığı kuvvet ile sandığın Ahmet’e uyguladığı kuvvet etki-tepki çiftidir fakat bu kuvvetler farklı cisimlere etki eder. Bu nedenle sandık üzerindeki bileşke kuvveti hesaplarken ikisi birbirinden çıkarılmaz.

Sandığa yatay yönde çekme kuvveti ve buna zıt yönde sürtünme kuvveti etki eder. Ahmet’in çekme kuvveti maksimum statik sürtünmeyi aştığında sandık +x yönünde harekete geçer. Dolayısıyla Ahmet’in “etki ve tepki kuvvetleri eşit olduğundan net kuvvet daima sıfırdır” düşüncesi yanlıştır.


19. Alıştırma

Soru: Öğretmenin bu örneklerle ilgili geri bildirimleri ne şekilde olmalıdır? Açıklayınız. Hatalı noktalar varsa düzeltiniz. Cevap: Yalnız Emre’nin açıklaması doğrudur. Newton’un III. Hareket Yasası gereği bir cisim diğerine kuvvet uyguladığında ikinci cisim de birinci cisme aynı büyüklükte, zıt yönde kuvvet uygular.

Yunus’un açıklaması yanlıştır: Futbol topunun cama uyguladığı kuvvet, camın topa uyguladığı kuvvetten büyük değildir. İki kuvvet eşit büyüklüktedir. Camın kırılması, camın dayanıklılığı ve etkileşim sırasında oluşan zorlanmayla ilgilidir.

Emre’nin açıklaması doğrudur: Çekiç çiviye kuvvet uygularken çivi de çekice eşit büyüklükte ve zıt yönde kuvvet uygular. Bunlar bir etki-tepki çiftidir.

Özgü’nün açıklaması yanlıştır: Aracın sineğe uyguladığı kuvvet ile sineğin araca uyguladığı kuvvet eşit büyüklüktedir. Sineğin çok daha küçük kütleli olması nedeniyle aynı kuvvet sinekte çok daha büyük bir hareket değişimi oluşturur.

Kısa Sonuç

Etki-tepki kuvvetleri hiçbir zaman “büyük cisim daha büyük kuvvet uygular” şeklinde değerlendirilmez. Cisimlerin kütleleri veya gördükleri zarar farklı olsa da birbirlerine uyguladıkları etki-tepki kuvvetlerinin büyüklükleri eşittir.

KİTABIN TÜM CEVAPLARI

Bütün sayfalara ait açıklamalı çözümleri 11. Sınıf MEB Fizik Ders Kitabı Cevapları sayfasında inceleyebilirsiniz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri