9. Sınıf MEB Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 61-64 Cevapları 2026-2027, vav ve ya şeklinde yazılan elif ile âsar-çeker uzatma işareti, Etkinlik-6 ve Kontrol Noktası-2 çalışmalarını içermektedir.
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları
2.2.6. Vav ve Ya Şeklinde Yazılan Elif
Sıra Sizde: Âlâ suresinin 14-19. ayetlerindeki elif harfinin yazılış şekillerini bulunuz ve ilgili kelimeleri okuyunuz. Cevap: Elif harfinin normal elif, vav ve ya şeklindeki yazılışları belirlenir. Kelimeler öğretmenin örnek telaffuzu takip edilerek okunur.
Uygulayınız: Verilen örnekleri okuyunuz. Cevap: Kelimeler, elif harfinin farklı yazılış biçimleri tanınarak kurallarına uygun şekilde telaffuz edilir.
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları
2.2.7. Uzatma (Âsar-Çeker) İşareti
Harfin üstündeki uzatma işaretine âsar, altındaki uzatma işaretine çeker denir. Bu işaretler harfi bir elif miktarı uzatır.
Sıra Sizde: Rum suresinin 42-43. ayetlerindeki âsar-çeker işaretlerini bulunuz ve ilgili kelimeleri okuyunuz. Cevap: Âsar ve çeker bulunan harfler belirlenir ve bir elif miktarı uzatılarak telaffuz edilir.
Uygulayınız: Verilen örnekleri okuyunuz. Cevap: Kelimeler âsar ve çeker işaretlerine dikkat edilerek, ilgili harfler bir elif miktarı uzatılarak okunur.
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları
Etkinlik-6: Öğren-Uygula
Soru: Kelimelerin telaffuzunu neye göre belirlediniz? Açıklayınız. Cevap: Kelimeleri harflerin mahreçlerine, harekelere, cezim, şedde, tenvin ve med harflerine dikkat ederek telaffuz ettim. Öğretmenimin örnek okuyuşuyla karşılaştırarak hatalarımı düzelttim.
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları
Kontrol Noktası-2
Soru: Mürselât suresinin 1-17. ayetlerini kurallarına uygun olarak okuyunuz. Cevap: Ayetler okunurken üstün, esre, ötre, cezim, şedde, tenvin, âsar-çeker ile vav ve ya şeklinde yazılan elif kurallarına dikkat edilir. Bu çalışma uygulamalı olduğundan tek bir yazılı cevap bulunmaz.
Kontrol Listesi: Okuma becerinizi değerlendiriniz. Cevap: Kontrol listesindeki maddeler öğrencinin kendi okuyuşuna göre Evet veya Hayır şeklinde işaretlenir.