Atatürk, Türk dili ve edebiyatına neden çok önem vermiştir

Atatürk, Türk dili ve edebiyatına neden çok önem vermiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dil toplumun en büyük unsurudur.. Dil, duygu ve düşünceyi insana aktaran bir vasıta olduğu gibi, insan topluluklarının bir yığın ve kitle olmaktan kurtaran, aralarında “duygu ve düşünce birliği” olan bir cemiyet yani ‘millet’ haline getiren en önemli kültürel değerdir. Ayrıca dil, kültürün temeli olduğu gibi taşıyıcısıdır da… Dili yok ettiğiniz takdirde milli ruh ve kültür diye bir şey kalmaz. Bu sebeple dili korumak, koruyucu tedbirler almak önemlidir.

Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in ilanının ardından ülkemizi ve milletimizi ayağa kaldırmak için pek çok yenilik getirmiştir. Bu yeniliklerden birisi de Türkçe harflere geçiştir. Arap harflerinin okuma yazmayı öğrenmeyi zorlaştırdığını vurgulayan Gazi, ayrıca Türk Milleti’nin benliğini de unutturduğunu düşünüyordu. Bu nedenle gerçekleştirdiği harf devrimi ile Türkçe alfabeyi devreye soktu. Alfabe değişiminin ardından kısa süre içerisinde okuma yazma oranı iki katına çıktı.

Atatürk’ün Türk dili ve edebiyatına verdiği önemin nedeni yalnızca cahilliğin yok edilmesi değildi. Milletin okur yazarlık oranını artırmak isteyen Atatürk, aynı zamanda milletin kendi ana diline de yabancılaşmamasını istiyordu. Ana dilini öğrenen milletin tarihi ile bağının daha kuvvetli olacağını düşünen Mustafa Kemal, milletimizin şanlı geçmişinden örnekler alarak geleceğe güvenle bakacağını düşünmüştür.

Atatürk “Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. Bir de Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakının, ananelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözü ile Türk dili ve edebiyatının neden önemli olduğunu adeta özetlemiştir.

“Türk demek dil demektir. Milliyetin çok bariz vasıflarından birisi dildir.” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yoldan ilerleyerek dilimize sahip çıkmalıyız. Dilimizi doğru kullanarak sonraki nesillere aktarmamız, aslında doğrudan milletimizi korumamız anlamına gelmektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri