Cisimlerin renkli görülmesi ışığın hangi özelliğiyle ilişkilendirilir

Cisimlerin renkli görülmesi ışığın hangi özelliğiyle ilişkilendirilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Etrafımızdaki cisimleri görebilmemiz için cisimlerden ışığın yansıması gerekir. Cisimleri yansıttığı renkte görebiliriz. Günlük yaşantımızda bazen beyaz ışık altında belirli renklerde gördüğümüz nesnelerin sarı, kırmızı, yeşil veya mavi ışık altında farklı renklerde görüldüklerine şahit olmuşuzdur.

Beyaz ışık gelen yaprak yeşil rengi yansıtır ve yeşil renkte görülür. Beyaz ışık altında belirli renklerde gördüğümüz cisimler, kırmızı veya diğer renklerdeki ışıklar altında farklı görünür. Bu tür değişikliklerin temelinde, cisimlerin bazı renkleri soğurup diğerlerini yansıtma özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bazen mağazadan satın aldığınız bir giysinin renginin eve getirdiğinizde değişmiş görünmesinin nedeni mağaza içerisindeki aydınlatma ışığının güneş ışığından farklı olmasıdır.

Işığa göre renklerin değişmesi:

  • Kırmızı ve yeşil renklerin birbirine karışması ile sarı renk oluşur.
  • Kırmızı ışık altında yeşil cisim siyah görülür. (Ana renkler birbiri üzerinden ışığı yansıtmaz.)
  • Kırmızı ışık altında mavi cisim siyah görülür.
  • Kırmızı ışık altında kırmızı cisim kırmızı görülür.
  • Kırmızı ışık altında sarı cisim kırmızı görülür.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri