Ege Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler

Ege Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ege Bölgesinde dağlar denize dik uzandığı için denizin ve iklimin ılımanlaştırıcı etkisi iç kesimlerde de etkili olur. Bölgede tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret ve madencilik gelişmiştir. Bölgede Akdeniz iklimi görüldüğü için tarım oldukça gelişmiştir.

Kıyı kesiminde zeytin, pamuk, incir, tütün, turunçgiller gibi ürünler, iç kesimlerde ise karasal iklimin etkisiyle şekerpancarı, haşhaş ve tahıl tarımı yaygındır.

Bölge, Zeytin, Üzüm, Haşhaş, Tütün, İncir (ZÜHTİ) üretiminde Türkiye’de birinci sıradadır.

Büyük kentlerin çevresinde (İzmir-Manisa- Denizli) kümes hayvancılığı, Muğla, Aydın, İzmir ve Manisa çevresinde arıcılık, Menteşe Yöresinde ise çam balı üretimi yaygın olarak yapılır. Ülkemizde en çok linyitin çıkarıldığı ve en kaliteli linyitlerin bulunduğu bölgemizdir. Linyit yatakları fazla olduğu için termik santraller de fazladır. Yatağan (Muğla), Tunçbilek (Kütahya) Soma (Manisa) da termik santraller vardır.

Termik Santral: Buhar gücü ile çalıştırılan santrallere denir. Bu santraller linyit, taşkömürü ya da doğalgaz ile çalıştırılarak elektrik enerjisi elde edilir.

Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra en gelişmiş bölgemizdir.

Jeotermal Enerji: Yerin derinliklerinden gelen sıcak buhar, gaz ve sudan elde edilen enerjidir. Denizli Sarayköy Türkiye'nin tek jeotermal enerji santralidir. İzmir'de Aliağa Petrol Rafinerisi bulunmaktadır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri