Fizik dersinde hazırlanacak olan bir proje çalışmasında uyulması gereken etik kurallar

Fizik dersinde hazırlanacak olan bir proje çalışmasında uyulması gereken etik kurallar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünya üzerinde tüm bilim insanlarının uyması gereken belirli etik kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar temelinde ahlaki kurallardır. Kimselerin haklarının çalınmaması, saygısızlık yapılmaması, doğru çalışmaların üretilmesi gibi belirli kurallar bulunmaktadır.

Etik kuralları canlı yaşamı, fikir ve düşünceye saygı, tarafsızlık ve mahremiyet esaslıdır. Bilimsel çalışmalarda boy gösteren kimseler güvenilir, dürüst,  saygılı, açık ve tarafsız olmalıdır. Bu çalışmalar doğrultusunda uydurma olmayan, intihal yapmayan, sözde yazarlıktan kaçınan, çalışma üyelerini yok sayan davranışlardan kaçınılmalıdır.

Etik, kelime anlamı olarak ahlak demektir.

  • Fikrin bize ait olması ve bunu belirtmemiz lazım.
  • Eğer fikir bize ait değilse, başkasının projesinden esinlendiysek, kaynak göstermeliyiz. Projenin kendimize ait olduğunu söylememeliyiz.
  • Özensiz çalışıp, net olmayan sonuçlar almamalıyız. Dikkatli bir şekilde çalışmalıyız. Aldığımız değerler kesin olmalı.
  • Eğer projede bir veya bir kaç arkadaşımız ile birlikte çalışıyorsak, onların da isimlerini belirtmemiz gerekir. “Projeyi sadece ben yaptım.” dememeliyiz.
  • Fizik projelerinde deney ve gözlem yapmak önemlidir. Bunları yapmadan kafadan değer/sonuç yazmak yanlış olur. Bu şekilde yaparsak ahlaklı davranmış olmayız.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri