Heyelan oluşumuna neden olan doğal ve beşeri faktörler

Heyelan oluşumuna neden olan doğal ve beşeri faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Eğim: Eğim fazla olduğu zaman toprak daha kolay taşınır. Ayrıca eğimin fazla olması yerçekimi etkisini artırarak tabakaların aşağı doğru kaymasını kolaylaştırır.

Arazi ve toprak özellikleri: Özellikle killi arazilerin bulunduğu yerlerde toprak suyu bünyesine alır ve şişmeye uğrar. Bunun sonucunda toprağın eğim doğrultusunda kayması kolaylaşır.

Yağış: Aşırı yağışlar ve kar erimeleri sonucu geçirimsiz tabakalar üzerinde biriken sular toprak kütlesinin ağırlığını artırarak yamaç dengesini bozar. Böylece ağırlaşan toprak kayar. Bu nedenle heyelan olayları daha çok yağışlar sırasında veya kar erimelerinin hızlandığı mevsimlerde görülür.

Tabakaların uzanış doğrultusu: Tabakalar eğime paralel ise heyelan daha fazla görülür.

Depremler ve volkanik patlamalar: Depremler ve volkanik patlamalar sonucu meydana gelen sarsıntılar tabakaların dengesini bozarak heyelana yol açabilir.

Beşeri faktörler: Yol, tünel ve kanal yapım çalışmaları ile maden çıkarımı sırasında meydana gelen patlatmalar yamaçların denge profilinin bozulması heyelana yol açabilir. Ayrıca bitki örtüsünün tahrip edilmesi heyelan olayını hızlandırır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri