Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Kur’an-ı Kerim’i açıklaması

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Kur’an-ı Kerim’i açıklamasına örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kur’an-ı Kerim’de namazın kılınması, zekâtın verilmesi, gerekli şartları taşıyan Müslümanlara farz kılınmış olmasına rağmen namazın nasıl kılınacağı, zekâtın hangi mallardan ve ne oranda verileceği açıklanmamıştır. İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen kurallar genel hatlarıyla ve öz olarak belirtilmiş, bunların genişçe açıklaması ise Peygamberimize bırakılmıştır.

Peygamberimiz (s.a.v.) ibadetleri yaparak ve anlatarak Müslümanlara öğretmiştir. Örneğin, “Hac ile ilgili ibadetlerinizi benden öğrenin.” buyurmuş ve bu ibadeti yerine getirerek haccı öğretmiştir.

Oruç, sadaka gibi diğer ibadetlerle ilgili de ayrıntılı bilgiler vermiştir. İnsanlar arasındaki alışveriş, borçlanma, evlenme gibi bir takım ilişkileri düzenleyen hükümlerle ilgili açıklamalar yapmış, uygulamalarda bulunmuştur.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Görsel 4.6. Kur’an, son ilahi kitaptır. (s.a.v.) Allah’ın (c.c.) elçisi olarak görevlerinden biri de Kur’an-ı Kerim’i insanlara bildirmek ve açıklamaktır. Onun bu görevi bir ayette şöyle ifade edilmektedir: “Peygamberleri apaçık belgeler ve kitaplarla gönderdik. İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman ve onların da üzerinde düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.” (Nahl suresi, 44. ayet.)

Hz. Muhammed (s.a.v.), Kur’an’ın ilkelerini hem yaşayarak hem de sözlü olarak açıklamıştır. Kur’an’da namaz, oruç, hac ve zekât gibi ibadetler emredilmiş ancak bunların nasıl yapılacağının ayrıntıları açıklanmamıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) söz ve davranışlarıyla, bu ibadetlerin nasıl uygulanacağını göstermiştir. Bu konu ile ilgili şöyle buyurmuştur: “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.”( Buhârî, Ezan, 18.); “Haccın nasıl yapılacağı ile ilgili kuralları benden öğrenin.” (Nesaî, Menâsik, 220.)

Oruç ile ilgili “... Sabahın beyaz ipliği, siyah ipliğinden ayırt edilinceye kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun…” (Bakara suresi, 187. ayet.) emri nazil olunca Müslümanlar beyaz ipliğin siyah iplikten ayırt edilmesinin ne anlama geldiğini Peygamberimize (s.a.v.) sordular. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bu ayeti şöyle açıkladı: “Ayette bahsi geçen siyah ve beyaz iplik, gecenin karanlığı ile gündüzün aydınlığından ibarettir.”(Buhârî, “Savm”,16.)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri