İnsanın Hatalarını “Takdir-i İlahi”ye Bağlamak Doğru mudur?

Doktor uyarısına rağmen kötü alışkanlıkları sürdüren veya trafik kurallarına uymayıp kaza geçiren kişilerin durumunu “takdir-i ilahi” olarak değerlendirmek doğru mudur? İnsan iradesi, sorumluluk ve kader ilişkisi üzerine açıklama.

Soru : Doktoru, sigara ve içkiyi mutlaka bırakmalısın dediği hâlde kötü alışkanlıklarını sürdürüp ağır bir hastalığa yakalanan; trafik kurallarına uymayıp kaza geçiren ve hayatını kaybeden kişilerin durumunu “Takdir-i ilahi böyleymiş.”, “Allah (cc) böyle yazmış, dilemiş.” diye değerlendirmek mümkün müdür? Niçin? Sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız.

Ödev cevabı kısaca : Bu gibi durumlarda her şeyi sadece “takdir-i ilahi” diyerek açıklamak doğru değildir. Çünkü insan, akıl ve iradesiyle sorumlu tutulmuş, kendi yanlış tercihleri sonucu bu olaylara sebep olmuştur.


Allah (cc) insana akıl, irade ve özgür seçim hakkı vermiştir. Doktorun uyarısına rağmen sigara ve içkiyi bırakmamak ya da trafik kurallarına uymamak, kişinin kendi tercihleridir. Bu yanlış seçimlerin sonucu olarak hastalık veya kaza ortaya çıkar. Elbette her şey Allah’ın bilgisi dâhilindedir; ancak bu, insanın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Dolayısıyla böyle durumlarda suçu sadece “takdir-i ilahi”ye bağlamak doğru değildir. Asıl olan, insanın kendi iradesini doğru kullanması ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri