İş ile enerji arasındaki ilişki

İş ile enerji arasındaki ilişki nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Enerji ve iş arasında bir ilişki olmalı. Bir cismin üzerinde iş yaparsanız o cismin enerjisini artırırsınız ya da azaltırsınız. Enerjideki değişim miktarı yapılan işe eşittir. İşi tanımlarken enerji aktarımının bir yoludur demiştik. Bir cismin enerjisini başka bir cisme kuvvet aracılığıyla aktardığınızda, enerji transfer mekanizması olur. İş enerjinin aktarımıdır. Bir cisim başka bir cisim üzerinde iş yaparsa enerjisi azalır; iş yaptığı cismin ise enerjisi artar.

Günlük hayatta bir işin yapılabilmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Örneğin nefes alma, kalbin kan pompalaması, midede besinlerin parçalanması ve bağırsaklarda emilimin gerçekleşmesi gibi yaşamsal fonksiyonlar, besinlerden elde edilen enerjiyle gerçekleşir. Isınmak ya da araçla seyahat etmek için yakıtlardan elde edilen enerjiye, bilgisayarı çalıştırmak ya da evi aydınlatmak için elektriğe, sörf yapmak için dalga enerjisine, çatılara yerleştirilen su ısıtıcılarındaki suyu ısıtmak için güneş enerjisine ihtiyaç vardır. Bu nedenle en genel tanımı ile enerji, iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Cisim üzerinde iş yapıldığında cisme enerji aktarılır. Cismin enerjisi aktarılan enerji kadar değişir. Bu olayı açıklayan teorem İş-Enerji Teoremiʼdir.

İş W ve cismin enerjisindeki değişim ΔE olmak üzere teoremin matematiksel modeli W=ΔE şeklindedir. Sonraki bölümde aktarılan enerji kinetik ve potansiyel enerji olmak üzere iki ayrı başlıkta incelenecektir. Bir kuvvetin cisim üzerinde yaptığı iş ve cisme aktarılan enerji zamandan bağımsız kavramlardır. Bir işin ne kadar zamanda yapıldığı ise başka bir fizik kavramı olan güç ile ilişkilidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri