Karbondioksit oranındaki değişimin canlı yaşamı açısından önemini nedir

Atmosfer içerisinde bulunan karbondioksit doğal sistemler için çok önemlidir. Karbondioksit oranındaki değişimin canlı yaşamı açısından önemini hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Protein, karbonhidrat, yağ ve bunlara benzer bütün karbonlu bileşiklerin hücre içerisindeki son metabolizma ürünlerinden biri karbondioksittir. Molekülü içerisinde bir karbon atomu ile iki oksijen atomu bulunduran, renk ve kokusu bulunmayan bir gazdır. Solunum yolu ile alınmakta olan oksijen, akciğerden kılcal kan damarlarına geçerek kırmızı kan hücreleri içerisinde bulunan hemoglobine bağlanırlar. Daha sonra kalbe taşınarak atardamar sistemi ile tüm vücut hücrelerine dağıtımı yapılır. Bu hücreler içerisinde yaşamsal faaliyet için gerekli olan kimyasal reaksiyonlara katılarak ortaya karbondioksit gazı ortaya çıkar. Karbondioksit gazının fazla solunması halinde ölümcül olabilecek bir gaz türü olup karbondioksit solunumunun fazla olduğu yerlerde şiddetli baş ağrısı ve uyku hali ile kendini belli etmektedir.

Öte yandan sadece insanın ürettiği gazlardan biri olmayıp hemen her canlı türü için farklı özelliklere sahip olan karbondioksit gazı atmosferde de olan bir gaz olmak ile birlikte günlük hayatımızın hemen her alanında yer almaktadır. Her ne kadar zararlı özelliklere sahip olsa da vücudumuzda da bir miktar bulunması ile birlikte oldukça fazla kullanım alanı mevcuttur. İlaçların yapımında da kullanıldığı gibi özellikle kanser gibi hastalıkların tedavi edilmesi açısından kullanılmak ile birlikte bitkilerin çoğu güneş ışığı ile birlikte solunum yaparken karbondioksit gazı kullanmak ile birlikte oksijen vermektedir. Ancak geceleri aynı insanlar gibi solunum yapmakta olan bitkiler sebebi ile insanların bitkiler ile aynı ortam içerisinde bulunmamalılardır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Coğrafya Haberleri