Mal canın yongasıdır atasözünün anlamı

Bu yazımızda sizlere mal canın yongasıdır anlamı nedir, mal canın yongasıdır ne demektir açıklaması hakkında bilgiler vereceğiz.

Mal canın yongasıdır anlamı şu şekilde :

Can her şeyden kıymetlidir. Zorluklarla elde edilen mal da cana yakın değer taşır.

İnsan, malına gelen zarardan, canına gelmişçesine acı duyar. Çünkü onu kazanırken çok uğraşmış, canını dişine takmış, didinip durmuş ve mal sanki onun bir organı gibi olmuştur. 

İnsan hayatını ancak malla sürdürebilir. Ağacı dış tehlikelerden koruyan nasıl kabuğu ise, insanın başına gelecek zorluklardan korunmasıda malla mümkündür. Bu açıdan bakılınca mal canın bir parçası gibidir. Malına zarar gelen kimse, canından bir parçası gidiyormuş gibi üzülür.

Yonga, yontulan veya rendelenen bir eşyadan çıkan parçadır. Mal da insanın canının bir parçası kabul edilir. Çünkü mal, insanın emeği, alınteri karşılığında kazanılır. İnsanın malına duyduğu saygı, ona gösterdiği özen kendi kişiliğine duyduğu saygının karşılığıdır. Çünkü kişinin kendisi, o malı elde etmek için harcadığı çabaları, çektiği sıkıntıları biliyordur. Kazandığı o malı da yine kendi canını daha iyi şartlarda yaşatmak için kullanacaktır. Durum böyle olunca, kişinin isteği dışmda malı zarar görünce, çok üzülür. Kendi canından bir parça kopmuş gibi acı duyar. Böyle bir acıyı duymamak için de malını kendi gözü gibi korur.

Mal canın yongasıdır ana fikri; mal canın bir parçasıdır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Atasözleri Anlamları Haberleri